Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland verblijven hebben mogelijk recht op leefgeld. Dat is een financiële vergoeding waarmee u uw dagelijkse behoeften zoals eten en kleding kunt betalen. Lees hier of u recht heeft op leefgeld en hoe u dit aanvraagt.

Begin externe link: Русский(Externe link), einde externe link.

(De gemeente is niet aansprakelijk voor eventuele fouten in de automatische vertaling.)

Nieuwe regels voor leefgeld en opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne: wat betekent het voor u?

Per 1 april 2023 veranderen de regels over opvang en leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland.

 • Het bedrag van het leefgeld voor eten, kleding en de extra toelage bij een gastgezin verandert.
 • Als u 18 of ouder bent en u gaat werken, wordt het leefgeld van het hele gezin stopgezet.

Leefgeld per persoon per maand Eetgeld Kleding en persoonlijke uitgaven Extra toelage bij particuliere opvang
1 of 2 personen, volwassene of alleenstaande minderjarige vluchteling € 215,06 € 56,12 € 93
1 of 2 personen, minderjarige € 178,36 € 56,12 € 93
3 personen, volwassene € 171,99 € 56,12 € 93
3 personen, minderjarige € 142,57 € 56,12 € 93
4 of meer personen, volwassene € 150,45 € 56,12 € 93
4 of meer personen, minderjarige € 124,97 € 56,12 € 93

Vragen over de leefgeldregeling

 • U bent gevlucht uit Oekraïne. 
 • U verblijft op dit moment in Den Haag bij een gastgezin, heeft een eigen woon- en slaapplek, of in een locatie van de gemeente voor langdurige opvang. 
 • U bent ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) als inwoner van de gemeente. U krijgt dan een Burgerservicenummer (BSN). Lees meer over Begin link: inschrijven bij de gemeente voor Oekraïners, einde link. .
 • U heeft een identiteitsbewijs.
Verblijft u in de eerste opvang van de gemeente? Dan kunt u meestal nog geen leefgeld aanvragen. Dat is pas mogelijk als u bent verhuisd naar een locatie voor langdurige opvang. Tot die tijd ontvangt u in uw opvanglocatie eten, drinken en verzorgingsartikelen.

Bent u een minderjarige vluchteling (tot 18 jaar) die zonder ouder(s) is gevlucht? Dan heeft u recht op leefgeld. U moet wel zijn aangemeld bij stichting Nidos. Dit doet de gemeente voor u. U kunt zich ook zelf aanmelden. Bel hiervoor naar 088 – 501 18 85 of stuur een e-mail naar Begin link: oekraine@nidos.nl, einde link. .

Minderjarige vluchtelingen

Let op: u krijgt geen leefgeld als u 18 jaar of ouder bent en al werk heeft. Als u werkt wordt het leefgeld van uw hele gezin stopgezet.

Nee. Als u betaald werk gaat doen, heeft u en uw gezinsleden met wie u samenwoont geen recht meer op leefgeld. U moet de gemeente laten weten dat u betaald werk gaat doen. U kunt dit telefonisch doorgeven via (070) 353 80 24.

Het leefgeld stopt dan vanaf de 1e dag van de volgende maand.

Als u een wijziging niet doorgeeft, ontvangt u onrechtmatig leefgeld. Dit kan leiden tot een terugvordering van het te veel ontvangen leefgeld.

Stopt uw leefgeld omdat u werkt maar is het bedrag dat u krijgt uit werk lager dan het bedrag dat u en uw gezinsleden anders zouden ontvangen aan leefgeld? Neem dan contact op met (070) 353 80 24.

1. Ik ben ingeschreven bij de gemeente

Als u bent ingeschreven in Den Haag kunt u leefgeld aanvragen in het stadhuis, Spui 70 in Den Haag. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Neem voor uw aanvraag de volgende documenten mee:

2. Ik ben nog niet ingeschreven bij de gemeente

U kunt pas leefgeld aanvragen als u bent ingeschreven als inwoner van Den Haag, of als u hiervoor een afspraak heeft gemaakt.

 • Maak een afspraak voor de inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) via telefoonnummer (070) 353 80 24. 
 • Tijdens het telefoongesprek kunt u aangeven dat u ook leefgeld wilt.
 • Neem naar uw afspraak voor het aanvragen van leefgeld de volgende documenten mee:
 • De afspraken zijn in het stadhuis, Spui 70 in Den Haag

Voor minderjarige alleenstaande vluchtelingen: Ik woon bij een gastgezin

Stichting Nidos controleert eerst of u op een veilige plek verblijft. Als Nidos de plek waar u woont niet veilig vindt, dan zoekt de gemeente een andere opvangplek voor u. Vindt Nidos dat de plek waar u woont veilig is, dan kan het gastgezin leefgeld voor u aanvragen. Het gastgezin krijgt dan van de gemeente een besluit op de aanvraag via e-mail.

Nodig bij uw aanvraag

   Voor de aanvraag van leefgeld zijn de volgende documenten nodig:

   • BRP-registratie (BSN)
   • Geldige legitimatie van het gastgezin waar u verblijft
   • De e-mail met het positieve besluit van stichting Nidos (in het geval bij verblijf bij een gastgezin)

   Kijk voor meer informatie op Begin externe link: de website van stichting Nidos(Externe link), einde externe link..

   Nee. Na uw aanvraag bekijkt de gemeente of u recht heeft op leefgeld. U krijgt na ongeveer 5 dagen via e-mail bericht of uw aanvraag is goedgekeurd.

   In de onderstaande tabel ziet u welke vergoeding u krijgt in uw situatie.

   Woont u in een gemeentelijke opvanglocatie? Dan kan de gemeente ervoor kiezen om maaltijden voor u te verzorgen. U krijgt dan geen geld voor eten.

   Leefgeld per persoon per maand Eetgeld Kleding en persoonlijke uitgaven Extra toelage bij particuliere opvang
   1 of 2 personen, volwassene of alleenstaande minderjarige vluchteling € 215,06 € 56,12 € 93
   1 of 2 personen, minderjarige € 178,36 € 56,12 € 93
   3 personen, volwassene € 171,99 € 56,12 € 93
   3 personen, minderjarige € 142,57 € 56,12 € 93
   4 of meer personen, volwassene € 150,45 € 56,12 € 93
   4 of meer personen, minderjarige € 124,97 € 56,12 € 93

   Het leefgeld wordt overgemaakt naar uw eigen Nederlandse bankrekening. Neem uw bankpas mee naar het aanvraaggesprek. Is uw aanvraag goedgekeurd, dan maakt de gemeente het leefgeld over naar uw rekening.

   Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen na aankomst in Nederland bij banken en andere betaaldienstverleners snel een betaalrekening openen. Bij iedere betaalrekening zit een IBAN, een betaalpas en de mogelijkheid om via internetbankieren of met een mobiele app te betalen en bankieren. Kijk voor meer informatie op Begin externe link: Oekraïne – Betaalvereniging Nederland(Externe link), einde externe link.

   Wijzigingen in uw persoonlijke situatie kunnen gevolgen hebben voor uw recht op leefgeld. Geef daarom wijzigingen op tijd door. Als u wijzigingen niet (op tijd) doorgeeft, kan het gebeuren dat het teveel ontvangen leefgeld wordt teruggevraagd. U meldt de wijzigingen bij de gemeente via de Oekraïne-telefoonlijn (070) 353 80 24.

   Denk aan de volgende situaties waarin u aan de gemeente een wijziging moet doorgeven:

   • U gaat aan het werk. Als u gaat werken, stopt het leefgeld voor u vanaf de volgende maand. Andere familieleden en kinderen met wie u samenwoont, blijven wel leefgeld ontvangen.
   • U gaat ergens anders wonen. De gemeente wil graag met u in contact blijven. De hoogte van het leefgeld hangt af van uw woonsituatie, daarom wil de gemeente graag uw nieuwe adres.
   • U heeft een bankrekening (geopend) bij een Nederlandse bank. De gemeente heeft een kopie van uw bankpas nodig. Daarop staan het rekeningnummer en de naam van de rekeninghouder (Als die gegevens afwijken, kan de gemeente de betaling niet doen). Daarna krijgt u de betaling op uw eigen rekening.

   Contact

   Hoe kunnen we helpen?

   Chat

   Telefoon

   14070