Grofvuil of tuinafval laten ophalen

Grofvuil en groot tuinafval zoals snoeihout en takken mogen niet bij het gewone huisvuil. U brengt die zelf weg naar een afvalbrengstation bij u in de buurt. Lukt dit niet? Maak dan een afspraak om gratis uw grofvuil en tuinafval te laten ophalen.

Van 20 maart tot en met 21 april 2023 is de Haagse takkenroute. De gemeente haalt dan gratis uw snoeihout en takken op. Daar wordt compost van gemaakt. Deze compost wordt gebruikt voor tuinen en parken. Door uw tuinafval apart aan te bieden, werkt u mee aan een beter milieu.

De gemeente haalt grofvuil en groot tuinafval gratis op. Grofvuil is huishoudelijk afval dat niet in een container, minicontainer (kliko) of vuilniszak past. Of afval dat hiervoor te zwaar is. Er zijn 5 soorten:

 1. Metalen zoals een wasrek of fiets.
 2. Groot tuinafval dat niet in de gft-container past. Bijvoorbeeld snoeihout en takken. Dit wordt alleen apart ingezameld tijdens de takkenroute. De rest van het jaar kunt u tuinafval aanmelden als ‘overig grofvuil’ (zie hieronder bij punt 5).
 3. Witgoed (koelkasten, wasmachines, diepvriezers, afwasmachines en droogmachines) en bruingoed (beeld- en geluidsapparatuur zoals een tv of cd-speler).
 4. Matrassen die nog heel zijn, worden apart opgehaald zodat ze gerecycled kunnen worden. Dat kan alleen als de buitenkant niet kapot is. Kies voor matrassen die nog heel zijn de optie ‘matras’. Een kapot matras kunt u aanmelden als ‘overig grofvuil’ (zie hieronder bij punt 5).
 5. Overig grofvuil zoals een bankstel, stoelen, kasten, houten planken, kapotte matrassen, plastic speelgoed of tuinstoelen. En ander afval dat niet bij de soorten hierboven hoort.

Uitzonderingen

 • Zet grote dingen van glas liever niet op straat: dat kan gevaarlijk zijn. Breng het glas naar een afvalbrengstation.
 • Bij een verbouwing heeft u bouw- en sloopafval zoals puin, oud sanitair, sloophout en gipsplaten. Hiervoor gelden andere regels. U kunt dit afval zelf wegbrengen naar een afvalbrengstation. U kunt het ook tegen betaling laten ophalen. Hiervoor maakt u een Begin link: aparte afspraak, einde link. .
 • Afval dat u zelf moet wegbrengen naar een afvalbrengstation. Voorbeelden zijn klein chemisch afval (kca) zoals spaarlampen, batterijen, verfresten en gootsteenontstopper, accu’s, bielzen, gasflessen, brandblussers, graszoden of steen. Deze soorten afval mag u niet als grofvuil aanbieden. Doet u dat wel, dan kunt u een boete van minimaal € 141 krijgen.
 • Breng elektrische apparaten als dat kan naar een inleverpunt voor recycling. Lees meer over het inleveren van Begin link: elektrische apparaten, einde link. .

 • Lees voor u een afspraak maakt voor het laten ophalen van grofvuil en tuinafval de aanbiedregels (zie hieronder bij ‘Regels voor het aanbieden’).
 • Maak voor elk soort afval een aparte afspraak. De gemeente haalt elke soort grofvuil apart op. Zo kan ze het recyclen.

Afspraak verzetten of afzeggen

Wilt u uw afspraak verzetten of afzeggen? Doe dit uiterlijk 1 dag van tevoren vóór 10.00 uur.

U kunt uw afspraak op 2 manieren verzetten of afzeggen:

 1. Gebruik de link in de mail die u ontvangt na het maken van uw afspraak.
 2. Bel met Begin link: 14070, einde link. .

Afzeggen op de dag van de afspraak kan niet. De chauffeurs zijn dan al onderweg.

Wilt u grofvuil of tuinafval gratis laten ophalen? Dit kan alleen als u een particulier bent (geen bedrijf). U maakt eerst een afspraak met de gemeente. Houd rekening met de volgende regels.

Waar en wanneer u grofvuil of tuinafval op straat zet

 • Zet uw grofvuil of tuinafval uiterlijk om 7.45 uur aan de weg. U mag het vanaf 22.00 uur op de avond voor de ophaaldag aanbieden.
 • Bied uw grofvuil of tuinafval aan op de stoep voor uw huis. Kan dat niet?Geef dan bij het maken van uw afspraak aan waar u het afval wilt neerzetten. Deze plek moet met de ophaalwagen goed bereikbaar zijn.
 • Zet uw grofvuil of tuinafval niet bij (ondergrondse) containers neer. De containers kunnen dan niet geleegd worden.
 • U bent verantwoordelijk voor het grofvuil of tuinafval dat u op straat zet totdat het is opgehaald.
 • Zet u het grofvuil of tuinafval verkeerd neer? Dan kunt u een boete krijgen.

Hoe u het afval aanbiedt

Zorg ervoor dat uw afval veilig kan worden meegenomen:

 • Maak van planken, vloerbedekking en takken bundels van maximaal 1,5 meter lang.
 • Zet metaal, wit- en bruingoed, takken, snoeihout en matrassen altijd apart. Dit afval wordt gescheiden ingezameld.
 • Zorg ervoor dat er geen spijkers of andere scherpe voorwerpen uitsteken. Verwijder spijkers of sla ze plat.
 • Plak televisieschermen, monitoren en glas in deuren af om glasscherven te voorkomen.
 • Biedt u een fiets of kinderwagen aan als grofvuil? Hang er dan een label aan met de tekst ‘ophalen grofvuil’.
 • De maximale doorsnede bij boomstammen is 20 centimeter.

Heeft u een afspraak gemaakt en is uw grofvuil of tuinafval om 17.00 uur nog niet opgehaald? U kunt dit melden via het formulier Begin link: 14070, einde link. . U hoeft uw grofvuil niet binnen te halen.

Ziet u grofvuil of groot tuinafval op straat liggen? Maak dan een melding via het formulier Begin link: Afval op straat melden, einde link. . Uw melding wordt binnen 3 werkdagen behandeld.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070