Briefadres aanvragen

De gemeente moet u inschrijven op het adres waar u meestal slaapt. Heeft u tijdelijk geen woonadres en wilt u wel post kunnen ontvangen? Dan kunt u een briefadres aanvragen bij de gemeente. U krijgt uw post dan tijdelijk op het adres van een vriend, kennis of familielid.

Een briefadres is een tijdelijke oplossing voor mensen die even geen woonadres hebben. Bijvoorbeeld als u dak- of thuisloos bent of in een zorginstelling zit.

Woonadres

Een woonadres is het adres waar u woont. Heeft u meer adressen? Dan is het woonadres het adres waar u het vaakst slaapt in een half jaar. U kunt ook wonen in een stacaravan, woonwagen, op een recreatiepark of op een boot. Deze moet wel een vaste standplaats of ligplaats hebben.

Briefadres

Een briefadres is een adres waar u uw post naartoe laat sturen. Zo kunt u belangrijke post van de overheid en andere organisaties ontvangen. Bij de aanvraag van een briefadres kijkt de gemeente altijd of u geen woonadres heeft.

Briefadres bij een vriend kennis of familielid

U maakt voor de aanvraag 2 keer een afspraak om langs te komen.

Bij de 1e afspraak:

  • Bij de 1e afspraak krijgt u 2 formulieren mee: een aanvraagformulier briefadres en een toestemmingsverklaring.
  • U en de toestemmingsgever (de hoofdbewoner of eigenaar van het adres) vullen de formulieren in en ondertekenen die.
  • U maakt weer een afspraak bij de balie van Publiekszaken.

Bij de 2e afspraak:

  • U neemt de ingevulde formulieren mee naar de afspraak. U vraagt daarmee een briefadres aan.
  • De baliemedewerker controleert of de formulieren volledig zijn ingevuld en ondertekend.

Daarna stuurt de medewerker de aanvraag door. De gemeente controleert of u een briefadres mag aanvragen.

Briefadres bij het Daklozenloket

Bent u dakloos en kunt u uw post niet ontvangen op het adres van een vriend, kennis of familielid? Het Dak- en Thuislozenloket kan u misschien helpen.

Neem contact op met het Dak- en Thuislozenloket. Bel hiervoor met (070) 353 72 91 of kom naar het inloopspreekuur aan de Fruitweg 17 in Den Haag. Lees meer over het Begin link: Dak- en Thuislozenloket, einde link. .

  • U kunt maar op 1 adres in Nederland ingeschreven staan. Dit is een woonadres of een briefadres.
  • Het adres dat u opgeeft als briefadres is een woonhuis. Het adres kan geen bedrijf of postbusnummer zijn.
  • Een briefadres geldt meestal voor een korte periode.
  • Het briefadres is in Den Haag.
  • De hoofdbewoner of eigenaar van het adres staat zelf op het briefadres ingeschreven. Deze persoon moet toestemming geven bij de aanvraag.
  • Wilt u uw post tijdelijk ontvangen op het adres van een vriend, kennis of familielid? Dan moet die persoon ervoor zorgen dat u uw post ook echt krijgt.

Lees meer over de voorwaarden op:

Om een briefadres aan te vragen moet u een afspraak maken. U kunt daarna langskomen op Begin link: Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg, einde link. . De aanvraag kan niet digitaal.

Komt u voor het eerst naar Nederland of bent u uitgeschreven en wilt u zich weer inschrijven? Dan geldt deze procedure niet. Begin link: Neem contact op met de gemeente, einde link. .

Dat verschilt per situatie. Als er onderzoek nodig is, kan het maximaal 4 weken duren.

Een briefadres aanvragen is gratis.

Briefadres opzeggen

Heeft u (weer) een woonadres, dan moet u uw briefadres opzeggen. Geef uw nieuwe woonadres Begin link: in Den Haag, einde link. of Begin link: in het buitenland, einde link. door aan de gemeente. Of aan de gemeente waar u gaat wonen. De gemeente stopt dan automatisch uw briefadres.

Heeft iemand anders op uw adres een briefadres? En wilt u dit niet meer? U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Kijk voor meer informatie op de pagina Begin link: Adresonderzoek aanvragen, einde link. .

Parkeervergunning aanvragen niet mogelijk

U kunt geen parkeervergunning aanvragen op een briefadres. Dat kan alleen op een woonadres. Heeft u een parkeervergunning, dan zal de gemeente deze stoppen.

Briefadres en uitkering of schulden

Heeft iemand op uw adres een briefadres? U bent niet verantwoordelijk voor de schulden van deze persoon. Deze persoon wordt ook niet als bewoner op het adres ingeschreven. Hierdoor zijn er geen gevolgen voor uw uitkering, huurtoeslag of zorgtoeslag. Als u die heeft.

Zie ook

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070