Aanpassingen aan uw woning

U wilt thuis blijven wonen, maar door ziekte of een beperking is dit lastig. U kunt misschien langer zelfstandig wonen als u uw woning aanpast. Soms helpt de gemeente hierbij.

Sommige aanpassingen kan de gemeente niet voor u regelen. Deze vraagt u dan aan bij de eigenaar van uw woning. Bent u zelf de eigenaar? Dan regelt en betaalt u zelf de aanpassing.

Bijvoorbeeld:

  • verwijderen van drempels in uw woning
  • wandbeugel plaatsen
  • toilet verhogen of verlagen
  • mengkraan met 1 hendel monteren

Toestemming woningeigenaar

Er is voor een aanpassing geen toestemming nodig van de eigenaar van uw woning. Dat staat zo in de wet. De eigenaar mag wel reageren op de plannen voor een aanpassing. Er wordt met de plannen zo veel mogelijk rekening gehouden met de reactie van de eigenaar.

Aanpassingen die de gemeente regelt

Voor andere aanpassingen doet u een melding bij de gemeente. De gemeente zoekt samen met u naar een oplossing.

Bijvoorbeeld:

  • toegang van de woning geschikt maken voor een rolstoel
  • aanpassing doen aan de badkamer of keuken
  • traplift plaatsen
  • elektrische deuropener installeren

Verhuizen

Is het niet mogelijk om uw woning aan te laten passen? U kunt dan misschien verhuizen naar een woning waar u beter zelfstandig kan wonen. De gemeente kan u meebetalen voor een verhuizing. De Wmo-medewerker onderzoekt dit.

Urgentie huurwoning

Misschien is er al een huurwoning die past bij uw situatie. U kunt een urgentie voor een huurwoning aanvragen. U geeft daarmee aan dat u dringend een woning nodig heeft door problemen met uw gezondheid. Met een urgentieverklaring komt u eerder aan de beurt voor een huurwoning. Bekijk op Begin externe link: www.woonnet-haaglanden.nl(Externe link), einde externe link. of u aan de voorwaarden voldoet. Vraag daarna de urgentie aan bij een woningcorporatie.

Meer informatie

Wilt u een aanpassing aan uw woning? Kijk voor meer informatie over een Wmo-melding doen op de pagina Begin link: Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070