Voorkom rattenoverlast
De belangrijkste oorzaak van rattenoverlast is afval of eten dat op straat of in de tuin is gegooid. Help mee om overlast te voorkomen.
De gemeente werkt samen met woningcorporaties, betrokken bewoners en Haagse Milieu Services (HMS) om rattenoverlast tegen te gaan. U kunt zelf ook veel doen om rattenoverlast te voorkomen.
- Gooi geen afval of etensresten op straat.
- Zet geen vuilniszakken of los afval naast afvalcontainers.
- Zet vuilniszakken aan de stoeprand op de dag dat het huisvuil wordt opgehaald. Het liefst zo kort mogelijk voor de ophaaltijd. Bind de zakken goed dicht.
Voer geen brood of etensresten aan vogels. Te veel voedsel is ongezond voor ze. Extra voer blijft vaak liggen en dit trekt ratten aan.
Heeft u oud brood over? Gooi het niet op straat maar doe het in een broodcontainer. Er komen nog steeds broodcontainers bij. Bekijk de Begin link: containers in uw buurt, einde link. .
U kunt overlast door ratten melden bij de gemeente als u 1 of meer ratten heeft gezien in de buitenruimte. Dat is bijvoorbeeld op straat, in het park of in de (binnen)tuin van uw woningcorporatie. Doe uw melding via de pagina Begin link: 14070, einde link. .
Na uw melding start de gemeente een onderzoek. Zij kijkt welke maatregelen er in uw buurt nodig zijn om rattenoverlast tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen wisselen tussen het aanpassen van de beplanting tot aan het schoonmaken van de plek. Als blijkt dat deze maatregelen onvoldoende zijn, start de gemeente met het bestrijdingsproces.
De gemeente vindt voorlichting over de gevolgen van brood en etensresten in de buitenruimte belangrijk. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden:
- Voor volwassenen zijn er Begin externe link: milieueducatie.po@denhaag.nl(Externe link), einde externe link..
- Voor basis- en middelbare scholen zijn Begin externe link: milieueducatie.po@denhaag.nl(Externe link), einde externe link..
- Voor kinderen is de theatervoorstelling ‘Broodkapje’ gemaakt. Met dit toneelstuk leren zij waarom brood niet op straat hoort en wat zij er zelf aan kunnen doen.
Zie ook Afval scheiden: brood