Hulp voor startende ondernemers met een uitkering

Heeft u een uitkering en wilt u starten met een eigen bedrijf? Dan is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. De gemeente helpt u graag met het voorbereidingstraject Zelfstandig Ondernemerschap.

Ondernemen gaat niet vanzelf. Het brengt financiële risico’s met zich mee en u moet veel zaken regelen. Daarom biedt de gemeente het voorbereidingstraject met deskundig advies en begeleiding. En een tijdelijke uitkering en startkapitaal als het nodig is.

Wat is het

Heeft u een uitkering en wilt u starten met uw eigen bedrijf? Het voorbereidingstraject Zelfstandig Ondernemerschap helpt u daarbij. U krijgt deskundig advies, begeleiding en training.

Tijdens het traject

U krijgt persoonlijk begeleiding en deskundig advies van een bedrijfsadviseur. Bijvoorbeeld over:

 • het schrijven van een ondernemingsplan
 • wet- en regelgeving en vergunningen
 • financiering, boekhouding en belastingen
 • huisvesting
 • marketing

U kunt ook trainingen voor uw onderneming volgen. Bijvoorbeeld voor ondernemersvaardigheden, eigen bedrijf en ondernemingsplan, en financiële administratie.

Na het traject

Heeft u het traject succesvol afgerond? Dan kunt u een aanvraag doen voor een tijdelijke Bbz-uitkering en een starterskrediet. De gemeente beoordeelt hiervoor uw ondernemingsplan op levensvatbaarheid.

Voor wie

Voor mensen met een bijstandsuitkering of UWV-uitkering die een eigen bedrijf willen beginnen.

Eerst uw idee bespreken, daarna starten

Start pas met uw bedrijf nadat u uw idee heeft besproken. Dat moet met uw consulent van de gemeente of het UWV. Uw consulent kan u aanmelden voor het voorbereidingstraject.

Voorwaarden

U kunt het voorbereidingstraject beginnen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U heeft een bijstandsuitkering (participatiewet), of
  u heeft een UWV-uitkering die binnen 3 maanden stopt, of
  u raakt binnenkort werkloos

en

 • U bent gemotiveerd om te starten als ondernemer.
 • U heeft een ondernemersidee dat levensvatbaar is.
 • U kunt (gemiddeld) minimaal 23,5 uur per week werken als zelfstandige

U kunt (nog) niet starten met het voorbereidingstraject in 1 van de volgende gevallen:

 • U heeft problematische schulden en/of zit in een schuldhulpverleningstraject.
 • U heeft medische problemen waardoor u nu niet kunt werken.
 • U bent op dit moment dak- of thuisloos.

Geldt dit voor u? Dan is het belangrijk dat u erover praat met uw consulent. Hij of zij weet hoe de gemeente u kan helpen met het vinden van een oplossing.

Aanmelden

U kunt zich niet zelf aanmelden. Hoe het werkt:

 1. Bespreek uw plan eerst met uw consulent bij de gemeente of het UWV. Uw consulent kan u daarna aanmelden voor de startersbijeenkomst en het intakegesprek.
 2. U gaat naar de startersbijeenkomst. U krijgt voorlichting in een groep. Hier hoort u meer over het voorbereidingstraject Zelfstandig Ondernemen.
 3. Daarna krijgt u een gesprek met een medewerker van Bureau Zelfstandigen van de gemeente. U kijkt dan samen of u in aanmerking komt voor het voorbereidingstraject Zelfstandig Ondernemerschap.
 4. Komt u in aanmerking? Dan krijgt u een bedrijfsadviseur toegewezen en start u met voorbereidingstraject Zelfstandig Ondernemen.
 5. Heeft u het traject succesvol doorlopen, dan kunt u een Bbz-uitkering aanvragen.

Hoelang duurt het

Het voorbereidingstraject duurt maximaal 6 maanden.

Start u daarna echt met uw bedrijf? En heeft u tijdelijk te weinig inkomen om van te leven of niet genoeg startkapitaal? Dan kan de gemeente u misschien helpen met een Begin link: Bbz-uitkering, einde link. . Of een Begin link: Bbz-bedrijfskrediet, einde link. .

Goed om te weten

Komt u in alle informatie over de Bbz begrippen tegen die nieuw voor u zijn? Kijk dan in de Begin link: Bbz-begrippenlijst, einde link. .

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over bijstand bij een eigen bedrijf op:

Contact

Heeft u nog vragen andere hulp nodig? De gemeente helpt u graag naar een geschikte oplossing. Bel met de Klantenservice SZW op (070) 752 63 00. U kunt bellen van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070