Deel(bak)fietsen en deelscooters in Den Haag

In Den Haag kunt u een deelfiets, deelscooter of deelbakfiets gebruiken. Op deze pagina leest u meer over de voordelen, het gebruik en de regels.

Voordelen deel(bak)fietsen en deelscooters

Een deel(bak)fiets of deelscooter gebruiken heeft veel voordelen:

  • U hoeft geen eigen fiets of scooter te kopen. U gebruikt een deelfiets of -scooter als het u uitkomt. Voordeel is dat u alleen betaalt voor het gebruik en niet voor het onderhoud van de fiets of scooter. Omdat meer mensen hier gebruik van maken, zijn er minder voertuigen op de weg.
  • Met een deelfiets of -scooter komt u vaak dichter bij de plek van bestemming dan met een auto. U hoeft geen parkeerplaats te zoeken.
  • Van buiten de stad is de trein met aansluitend het gebruik van een deelfiets of -scooter een goede en vaak snelle combinatie.
  • De scooters zijn elektrisch. Dat is goed voor het milieu.
  • Deelbakfietsen zijn handig voor uw boodschappen of een uitstapje met de kinderen. Hiervoor heeft u geen auto meer nodig. Ook dat is goed voor het milieu.

Deel(bak)fiets of deelscooter gebruiken

Wilt u een deel(bak)fiets of deelscooter gebruiken? Kijk dan op de website van 1 van de aanbieders. U vindt daar meer informatie, kunt tarieven bekijken en de app downloaden.

Parkeren

Zet uw deel(bak)fiets of -scooter na gebruik op een plek waar anderen er geen last van hebben. Dat kan bijvoorbeeld bij bestaande stallingen of op de stoep. Let er bij de stoep wel op dat u een plek kiest met voldoende ruimte. Voetgangers en mensen in een rolstoel moeten makkelijk langs de fiets/scooter kunnen.

Afspraken met aanbieders

Om te voorkomen dat de deelvoertuigen voor overlast zorgen, heeft een aanbieder een Begin link: vergunning voor het aanbieden van deel(bak)fietsen en deelscooters, einde link. nodig. Daarin is een aantal zaken geregeld. Onder meer:

  • Voor deelfietsen en -scooters gelden dezelfde regels voor het stallen als voor gewone fietsen en scooters.
  • Iedere aanbieder begint met een afgesproken aantal fietsen of scooters.
  • De aanbieders zorgen er zelf voor dat een fiets of scooter niet te lang op 1 plek blijft staan.
  • De aanbieders zorgen ervoor dat kapotte of verkeerd gestalde fietsen of scooters na een melding snel worden verwijderd.

Overlast melden

Ondanks de afspraken die de gemeente heeft met de aanbieders, kan het voorkomen dat deel(bak)fietsen en deelscooters op verkeerde plekken staan. Heeft u een vraag of klacht over de deel(bak)fietsen of -scooters? Neem dan contact op met de aanbieder van de fiets/scooter. De contactgegevens staan altijd op de deelfiets of -scooter. Maak bij uw melding gebruik van het contactformulier van de aanbieder.

Mobiliteitstransitie

De gemeente is bezig met een mobiliteitstransitie. Deelvervoer is daar een onderdeel van. Lees meer over deelmobiliteit op de pagina Begin link: Slimme mobiliteit, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070