Rijbewijs aanvragen voor de eerste keer

Een rijbewijs is het bewijs dat u een motorvoertuig of bromfiets mag besturen. Het is ook een identiteitsbewijs waarmee u zich in veel gevallen kunt legitimeren. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.

Voorwaarden algemeen

  • U staat ingeschreven op een adres in Den Haag.
  • U moet tenminste 185 dagen in een Nederlandse gemeente ingeschreven staan.

Voorwaarden nationaliteit

Om een rijbewijs te krijgen moet u aan een van de volgende eisen voldoen:

Vanaf 17 jaar mag u het praktijkexamen afleggen voor de categorie B (autorijbewijs). Als u hiervoor slaagt, kan wel een rijbewijs worden aangevraagd maar mag u tot uw 18e alleen rijden onder begeleiding van een coach. Kijk voor de mogelijkheden en voorwaarden op Begin externe link: rijbewijs.nl(Externe link), einde externe link..

Als u slaagt voor het praktijkexamen zal het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in het rijbewijzenregister 2 verklaringen op uw naam registreren:

  • verklaring van rijvaardigheid
  • verklaring van geschiktheid

Deze verklaringen zijn over het algemeen de eerstvolgende werkdag na het afleggen van het examen door het CBR geregistreerd. Daarna is het voor u mogelijk om bij de gemeente uw rijbewijsaanvraag te doen.

Vraagt u alleen een rijbewijs categorie AM (bromfietsrijbewijs) aan? Dan heeft u geen verklaring van geschiktheid nodig.

De Begin link: CBR, einde link. verkoopt deze verklaring en vaak ook uw eigen rijschool.

Nog geen 18 jaar? Dan moet u eerst een begeleiderspas hebben aangevraagd, voordat u een rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente (kijk op de Begin externe link: website van de RDW(Externe link), einde externe link.). Het is niet nodig om de begeleiderspas mee te nemen naar de gemeente. De medewerker aan het loket kan in het systeem zien of u een begeleiderspas heeft. Als blijkt dat u geen begeleiderspas heeft, kunt u geen rijbewijs aanvragen.

Aanwezigheid van de ouders of een kopie van het legitimatiebewijs van de ouders is niet nodig.

Lees meer over rijbewijs ophalen bij de gemeente op de Begin externe link: website van het CBR(Externe link), einde externe link..

De aanvraagprocedure is als volgt:

  • U dient persoonlijk langs te gaan bij de balie van Publiekszaken. Maak hiervoor digitaal een afspraak.

Komt het voorgestelde tijdstip u niet uit? In de loop van de dag kunnen er nieuwe mogelijkheden bijkomen om een afspraak te maken. Bijvoorbeeld als mensen afzeggen. Door de pagina te verversen ziet u of er nieuwe mogelijkheden bij zijn gekomen.

  • Bij de balie van Publiekszaken vraagt u uw rijbewijs aan.
  • Haal zelf uw rijbewijs op. Dat kan zonder afspraak bij Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. Uw rijbewijs ligt klaar op de locatie waar u de aanvraag heeft gedaan.

  • rijbewijs aanvragen: € 44,65
  • rijbewijs aanvragen met spoed: € 44,65 + € 34,10 toeslag = € 78,75

Tarieven gelden in 2023.

U moet de kosten meteen bij uw aanvraag betalen. Bij Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

De aanvraagprocedure duurt 5 werkdagen. Op het afhaalbewijs staat vanaf wanneer u uw rijbewijs kunt ophalen. Haal het rijbewijs binnen 3 maanden na uw aanvraag op. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen. Wilt u na deze 3 maanden toch een rijbewijs? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

Spoed

Bij een afspraak met spoed wordt u eerder uitgenodigd voor een afspraak. Wilt u dat uw aanvraag sneller wordt behandeld? Voor verschillende producten kunt u een snellere behandeling aanvragen. Dat heet een spoedaanvraag. Een aanvraag met spoed is niet gratis. Begin link: . , einde link.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070