Rijbewijs categorieën uitbreiden

U heeft al een rijbewijs, bijvoorbeeld voor de personenauto. Haalt u er nog een rijbevoegdheid bij, bijvoorbeeld voor de motor? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Uw nieuwe rijbewijs wordt dan uitgebreid met een categorie.

U kunt u uw rijbewijs ook digitaal laten uitbreiden met een categorie. De gemeente doet een proef hiermee. Lees meer op deze pagina onder Digitaal categorieën uitbreiden.

De verklaring van de categorie uitbreiding wordt door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) automatisch naar uw woongemeente gestuurd. Dit duurt 1 werkdag.

De gemeente controleert of uw identiteitspapieren echt zijn.

 • U staat ingeschreven op een adres in Den Haag.
 • U moet uw oude rijbewijs inleveren als u een nieuw ontvangt.

 • Staat op uw huidige rijbewijs de categorie C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E en/of DE (vrachtwagen- of busrijbewijs) vermeld?
  Deze categorieën zijn op uw nieuwe rijbewijs net zo lang geldig als op uw huidige exemplaar. Om deze categorieën te verlengen heeft u een Verklaring van geschiktheid nodig. Zorg dat u deze op tijd aanvraagt want dat kan soms een paar weken duren.
 • Wilt u alle categorieën verlengen op uw nieuwe rijbewijs?
  Vraag dan op tijd een Begin link: www.cbr.nl, einde link. ).
 • De categorieën voor vrachtwagen en bus kunnen minder lang geldig zijn dan de categorieën A of B. Dit is afhankelijk van wanneer u de categorieën heeft behaald. Raadpleeg hiervoor Begin externe link: Rijbewijs.nl(Externe link), einde externe link..
 • Informatie over code 95 en de vervallen vrijstelling voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 kunt u vinden op de Begin externe link: website van het CBR(Externe link), einde externe link..

Om een rijbewijs te krijgen moet u aan 1 van de volgende eisen voldoen:

 • Rijbewijs vernieuwen in verband met uitbreiding van categorieën: € 44,65 (tarief 2023)
 • Voor een aanvraag met spoed: € 44,65+ € 34,10 (toeslag) = € 78,75 (tarief 2023)
U moet de kosten meteen bij uw aanvraag betalen. Op Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

 • 5 werkdagen.
 • Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Maak dan gebruik maken van een spoedprocedure. De wachttijd is dan maximaal 2 werkdagen (als u de aanvraag vóór 14.00 uur doet). Deze procedure is duurder.

Als uw rijbewijs wilt uitbreiden met een categorie, moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Dit kunt u ook digitaal aanvragen. De gemeente doet vanaf 18 juli 2019 mee aan de proef ‘Digitaal aanvragen rijbewijs’ van de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer). U regelt de aanvraag via uw smartphone. U ontvangt van de RDW een bericht dat uw rijbewijs klaar ligt om op te halen. Hier is geen afspraak voor nodig en kan al na 2 werkdagen (in plaats van 5 werkdagen). Neem dan uw huidige rijbewijs mee.

U kunt uw rijbewijs digitaal vernieuwen als u voldoet aan de voorwaarden die gelden voor het vernieuwen van uw rijbewijs (zie Voorwaarden).

Extra voorwaarden om uw rijbewijs digitaal te regelen zijn:

 • U heeft pasfoto’s gemaakt bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine.
 • U heeft een Android mobiele telefoon (versie 6.0 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger en iOS versie 13) met NFC-lezer.
 • U heeft de DigiD-app.

Meer informatie

Lees meer over hoe u uw rijbewijs digitaal aan kunt vragen op Begin externe link: instructie-video van de RDW(Externe link), einde externe link. bekijken.

U gaat persoonlijk langs bij de balie van Publiekszaken om uw rijbewijs aan te vragen. Hiervoor maakt u digitaal een afspraak.

U haalt uw rijbewijs persoonlijk op, bij Begin link: Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg, einde link. waar u het heeft aangevraagd. Dit moet u binnen 3 maanden na uw aanvraag doen. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen. Wilt u na deze 3 maanden toch een nieuw rijbewijs? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070