Wat mag wel en niet in het riool

Alles wat u in de gootsteen of door de wc spoelt, komt in het riool terecht. In de meeste gevallen is het riool hier ook voor bedoeld. Maar soms juist niet. En dat is schadelijker dan u denkt.

Verstoppingen in het riool

Vet stolt en doekjes hopen op in het riool. Zo ontstaan verstoppingen en overstromingen bij u thuis. Dit is vervelend. Het kost ook geld want in veel gevallen moet een professioneel ontstoppingsbedrijf de verstopping oplossen. Ook verderop in het riool kunnen problemen ontstaan. Zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. De gemeente lost deze verstoppingen op.

Schoon en veilig water voor mens en natuur

Chemische stoffen zoals medicijnen en verf kunnen een ontploffing veroorzaken. Daarnaast zijn ze (bijna) niet uit het vuile water te verwijderen. Het kan ook gebeuren dat vervuild regenwater in het riool terecht komt. Bijvoorbeeld na een flinke regenbui. Al het afvalwater moet namelijk weer gezuiverd worden. Pas dan kan het veilig terug bij het oppervlaktewater. Schoon water in bijvoorbeeld sloten en vijvers is goed voor planten en dieren.

Tips voor het wassen van uw auto
Schoonmaakmiddelen voor uw auto hebben invloed op het riool en het oppervlaktewater. Laat uw auto bij voorkeur bij een autowasstraat wassen. Dan wordt uw auto beter schoon en dit is beter voor het milieu.
Wilt u uw auto toch op straat wassen? Neem dan een mild schoonmaakmiddel dat het liefst ook biologisch afbreekbaar is. Bijvoorbeeld een afwasmiddel of een autoshampoo. Gebruik emmers in plaats van een slang om minder water te verbruiken. Houd ook rekening met voetgangers en was uw auto niet op de stoep.

Hoe helpt u mee het riool schoon te houden?

Wilt u weten wat wel en niet in het riool mag? Op de Begin externe link: website riool.info(Externe link), einde externe link. vindt u een overzicht.

Meer informatie

Begin externe link: Riool.info(Externe link), einde externe link.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070