Parkeerregels voor fietsen

In Den Haag gelden verschillende regels voor het parkeren van fietsen. Een fiets mag niet langer dan 28 dagen ongebruikt op straat staan. In de binnenstad is dat zelfs niet langer dan 7 dagen. Daarna mag de gemeente de fiets verwijderen.

De gemeente controleert op ongebruikte fietsen en op fout neergezette fietsen. Dat zorgt ervoor dat de straten niet snel vol raken. Zo blijft de stad aantrekkelijk voor iedereen.

Fiets weg?

Staat uw fiets niet meer op zijn plek? Dan kan het zijn dat de fiets door de gemeente is weggehaald en naar het Begin externe link: fietsdepot Haaglanden(Externe link), einde externe link. gebracht. U kunt uw fiets daar binnen een periode van 2 tot 6 weken ophalen. Dat hangt af van het fietslabel dat uw fiets had. De gemeente vernietigt fietswrakken direct, waarbij de vrijgekomen onderdelen duurzaam worden herbruikt.

Soms beschadigt het slot of een ander onderdeel van de fiets tijdens het verwijderen van een fiets. De gemeente vergoedt dit niet.

Als uw fiets weg is en niet bij het fietsdepot Haaglanden staat, dan is uw fiets waarschijnlijk gestolen. Doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie. De politie let extra scherp op gestolen fietsen. Als de politie uw gestolen fiets terugvindt, dan krijgt u daar bericht van. De fiets gaat dan naar het fietsdepot Haaglanden(externe link). U kunt uw fiets daar gratis ophalen.

Fietslabels

De gemeente haalt uw fiets nooit zonder waarschuwing weg. De fiets krijgt eerst een label. Daarop staat dat de fiets wordt verwijderd, tenzij u de fiets voor een bepaalde datum of tijdstip verplaatst. Hoeveel tijd u daarvoor krijgt, hangt af van de plaats waar de fiets staat en de situatie. Haalt u de fiets niet op tijd weg, dan gaat de fiets naar het Begin externe link: fietsdepot Haaglanden(Externe link), einde externe link..

Toezichthouders en medewerkers van het fietsdepot Haaglanden kunnen zich legitimeren. Als u ziet dat iemand uw fiets wil verwijderen, vraag dan altijd om legitimatie.

Een geel label geeft aan dat een fiets duidelijk niet goed meer te gebruiken is. Hij wordt daarom als verwaarloosde fiets (‘fietswrak’) aangemerkt. In de hele stad wordt hierop gecontroleerd.

Heeft uw fiets een geel label? U heeft dan 3 dagen de tijd om uw fiets zelf te verwijderen. Gebeurt dat niet, dan wordt de fiets afgevoerd naar het fietsdepot Haaglanden en direct vernietigd, waarbij de vrijgekomen onderdelen duurzaam worden herbruikt.

Een groen label geeft aan dat een fiets buiten de stalling staat in een daarvoor aangewezen gebied:

 • station Den Haag HS
 • station Den Haag CS
 • station Leidschenveen
 • de Grote Marktstraat en omgeving (Kranestraat dezelfde dag)
 • station Ypenburg
 • station Laan van NOI
 • station Mariahoeve

Heeft uw fiets een groen fietslabel? U heeft dan 30 minuten de tijd om uw fiets toch nog op de juiste plek weg te zetten. Gebeurt dat niet, dan wordt de fiets afgevoerd naar het fietsdepot Haaglanden. Daar kunt u uw fiets binnen 6 weken ophalen. Dat kost € 25.

Een blauw label geeft aan dat een fiets langer dan 7 dagen achter elkaar is neergezet in één van de fietsvoorzieningen (bijvoorbeeld in een fietsnietje, -rek, -beugel of vak) staat in een aangewezen gebied. Een fiets wordt dan aangemerkt als achtergelaten fiets.

De aangewezen gebieden zijn:

 • station Den Haag HS
 • station Den Haag CS
 • Centrum Kernwinkelgebied (inclusief Grote Marktstraat en omgeving)
 • station Ypenburg
 • station Laan van NOI
 • station Mariahoeve

Heeft uw fiets een blauw label gekregen? Dan heeft u 2 dagen de tijd om uw fiets zelf weg te halen. Gebeurt dat niet, dan wordt de fiets afgevoerd naar het fietsdepot Haaglanden. Daar kunt u uw fiets binnen 6 weken ophalen. Dat kost € 25.

Een paars label betekent dat een fiets langer dan 28 dagen achter elkaar in de openbare ruimte staat. Deze fietsen worden aangemerkt als achtergelaten fietsen. In de hele stad wordt gecontroleerd op achtergelaten fietsen.

Heeft uw fiets een paars label gekregen? Dan heeft u 2 dagen de tijd om uw fiets weg te halen. Doet u dat niet, dan wordt de fiets afgevoerd naar het fietsdepot Haaglanden. Daar kunt u uw fiets binnen 2 weken ophalen. Dat kost € 25.

Een medewerker van de gemeente brengt een fiets naar het fietsdepot.
Een medewerker van de gemeente brengt een fiets naar het fietsdepot.

Achtergelaten fiets melden

U kunt een achtergelaten fiets melden bij de gemeente. Kijk op de pagina Begin link: Opruimen achtergelaten fietsen in uw buurt, einde link. .

Regels per gebied

Binnenstad

Staat uw fiets langer dan 7 dagen in een fietsenrek of -vak in de binnenstad? Dan is het een achtergelaten fiets. Toezichthouders brengen uw fiets naar het Begin externe link: fietsdepot Haaglanden(Externe link), einde externe link.. Daar kunt u uw fiets ophalen. Dat kost € 25. Bekijk de binnenstad van Den Haag op de plattegrond.

De binnenstad van Den Haag

Grote Marktstraat en omgeving

Staat uw fiets in de Grote Marktstraat en omgeving langer dan 7 dagen in een fietsenrek of -vak? Of langer dan 30 minuten buiten een fietsenrek of -vak? Dan brengen toezichthouders uw fiets naar de stalling Kranestraat. Daar kunt u uw fiets gratis ophalen. De eerstvolgende werkdag gaat de fiets naar het Begin externe link: fietsdepot Haaglanden(Externe link), einde externe link.. Daar kunt u uw fiets ophalen. Dat kost € 25. Bekijk de Grote Marktstraat en omgeving op de plattegrond.

Kaartje van de Grote Marktstraat en omgeving
Grote Marktstraat en omgeving

Stations

Rond de treinstations Hollands Spoor, Centraal Station, Laan van NOI, Leidschenveen, Mariahoeve en Ypenburg mag uw fiets niet langer dan 7 dagen in een fietsenrek of -vak staan. Staat uw fiets hier langer, dan brengen toezichthouders uw fiets naar het Begin externe link: fietsdepot Haaglanden(Externe link), einde externe link.. Daar kunt u uw fiets ophalen. Dat kost € 25.

Woonwijken

Stond uw fiets in een andere woonwijk langer dan 28 dagen op straat? Dan is het een achtergelaten fiets. Uw fiets is naar het Begin externe link: fietsdepot Haaglanden(Externe link), einde externe link. gebracht. Daar kunt u uw fiets tegen betaling van € 25 weer meenemen.

Fietsenstalling

Wilt u uw fiets voor langere tijd wegzetten? Lees alle informatie op de pagina Begin link: Fietsen, einde link. onder het kopje ‘Fiets stallen’.

Stallingen

Wilt u uw fiets stallen? Zet uw fiets dan gratis in 1 van de Begin link: kaart van Den Haag, einde link. .

Zie ook

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070