Vergunning woning omzetten in kamerbewoning aanvragen

Wilt u een woning omzetten (veranderen) in kamerbewoning? Dan heeft u een omzettingsvergunning nodig van de gemeente. U mag de woning hiermee veranderen in een onzelfstandige woonruimte (geschikt voor kamerbewoning).

Vanaf 1 juni 2021 zijn er nieuwe regels voor kamerbewoning. Voor kamerbewoning vanaf 3 personen is een omzettingsvergunning nodig. In een groot aantal wijken geeft de gemeente geen nieuwe vergunningen meer af. Waar dat nog wel mogelijk is, zijn er strengere eisen.

In Den Haag is voor kamerbewoning aan 3 personen of meer een omzettingsvergunning nodig. De gemeente geeft de vergunning alleen:

 • in wijken:

  • waar de gemiddelde WOZ-waarde hoger is dan € 355.000
  • waar 5% of minder van de woningen nu gebruikt wordt voor kamerbewoning
 • in buurten die de gemeente niet als kwetsbaar heeft aangewezen
 • voor woningen:

  • die 18 vierkante meter of meer gebruikersoppervlakte per bewoner hebben
  • die voldoen aan de eisen voor geluidsisolatie als er meer dan 5 bewoners zijn
  • waar niet meer dan 8 bewoners zijn

Kijk voor meer informatie over alle regels op de pagina Begin link: Kamerbewoning, einde link. .

Vergunningsplicht

Let op: om krapte op de woningmarkt tegen te gaan, is het in sommige gevallen verplicht een vergunning aan te vragen. Op de pagina Begin link: Maatregelen problemen woningmarkt, einde link. vindt u hierover meer informatie.

U betaalt € 521,90 in 2023 voor uw aanvraag. Ook als u geen vergunning krijgt.

Alleen de eigenaar van de woning kan een omzettingsvergunning aanvragen. Of iemand anders toestemming geven om dit voor hem of haar te doen.

Online

U kunt het formulier met uw DigiD invullen. Heeft u nog geen DigiD? Dan kunt u deze aanvragen bij Begin externe link: digid.nl(Externe link), einde externe link..

Tijdens het invullen kunt u 2 voorkeursdata opgeven voor het controlebezoek van de gemeente.

Vult u het formulier in zonder DigiD? Stuur het ingevulde formulier via e-mail naar Begin link: huisvesting@denhaag.nl, einde link. . Aanvragen die gedaan worden zonder DigiD komen niet automatisch bij de gemeente terecht.

Schriftelijk

U kunt het aanvraagformulier ook uitprinten en per post naar de gemeente sturen. Het aanvraagformulier kunt u versturen naar:

Dienst Stedelijke Ontwikkeling
Postbus 12655
2500 DP Den Haag

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070