Bent u handelaar in of opkoper van tweedehands of ongeregelde goederen? Ongeregelde goederen zijn bijvoorbeeld (edel)metalen, uurwerken, kunst, voertuigen, fietsen, elektronica of apparatuur voor automatische registratie. Dan moet u zich bij de gemeente aanmelden via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). U moet ook uw inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Aanmeld- en registratieplicht voor handelaren en opkopers

Door registratie verkleint u de kans dat u zich schuldig maakt aan heling. U maakt het criminelen ook moeilijker om gestolen goederen te verkopen.

Aanmelden Digitaal Opkopers Loket

U bent verplicht om u online aan te melden als handelaar via het Digitaal Opkopers Loket (DOL) via de website Begin externe link: www.ikbenhandelaar.nl(Externe link), einde externe link.

.

Digitaal Opkopers Register

Als opkoper bent u verplicht uw tweedehands goederen op te nemen in een gewaarmerkt register. Met het Digitaal Opkopers Register (DOR) noteert u onder andere informatie over het product, de verkoper en de prijs. In het verkoopgedeelte noteert u informatie over welke producten aan wie zijn verkocht.

Het DOR zorgt voor minder papierwerk. Voorraadbeheer en magazijncontroles zijn door het register ook veel makkelijker. Daarnaast zoekt en sorteert u in het register makkelijk op soort, merk, type of serienummer.

Zie ook:

Website met uitleg en filmpje over het Opkopers Register

Via de website Begin externe link: www.ikbenhandelaar.nl(Externe link), einde externe link. kunt u meteen een gebruikersnaam en inlogcode aanvragen voor het DOR.

Hoe werkt het Digitaal Opkopers Register?

Wanneer u een artikel in het DOR invoert dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt de politie hiervan meteen bericht. Dit vergroot de pakkans van criminelen. Via het DOR kunt u ook eenvoudig via de site Begin externe link: www.stopheling.nl(Externe link), einde externe link. controleren of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat. Het DOR beschermt u dus beter tegen heling.

Ieder jaar controle door de gemeente

De gemeente controleert jaarlijks steekproefsgewijs ondernemers. Hebt u tijdens de controle uw zaken niet op orde? Dan controleert de gemeente vaker en riskeert u een boete.

Blijkt achteraf dat u te goeder trouw gestolen artikelen heeft gekocht, dan kunt u de financiële schade verhalen op de heler via Stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). Kijk voor meer informatie op de website Begin externe link: www.so-da.nl(Externe link), einde externe link. .

Wet- en regelgeving

Als handelaar of opkoper moet u zich aan de volgende wet- en regelgeving houden:

Heling

Koopt of verkoopt u tweedehands goederen en weet of vermoedt u dat deze afkomstig zijn van diefstal? Dan maakt u zich schuldig aan heling. Heling is strafbaar. Controleer daarom voordat u iets opkoopt of dit gestolen is op Begin externe link: www.stopheling.nl(Externe link), einde externe link. .

Vrijstelling

Als het verplichte gebruik van een digitaal opkoopregister meer dan een te verwachten last oplevert, dan kan een handelaar de burgemeester vragen om vrijstelling van (een deel van van) de verplichting. Een vrijstelling wordt alleen in uitzonderlijk gevallen gegeven. Denkt u recht te hebben op vrijstelling dan kunt u contact opnemen met de gemeente. Stuur dan een e-mail naar Begin link: heling@denhaag.nl, einde link. .

Meer informatie

Bij vragen kunt u contact opnemen met de politie via het telefoonnummer 0900 – 8844. U kunt ook contact opnemen met de gemeente. Stuur dan een e-mail naar Begin link: heling@denhaag.nl, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070