Verandering naamgebruik aanvragen

U staat met uw geboortenaam geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Soms wijzigt uw burgerlijke staat. Bijvoorbeeld door een huwelijk, geregistreerd partnerschap of een scheiding. U kunt dan kiezen met welke achternaam of combinatie van achternamen u aangeschreven wilt worden. Instanties die hun gegevens krijgen van de BRP schrijven u dan aan met de naam die u heeft gekozen.

U kunt een verandering van naamgebruik 2 weken na de wijziging van uw burgerlijke staat aanvragen.

  • Een kopie van uw geldige identiteitsbewijs.
  • U moet ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) van gemeente Den Haag.

U bent in het buitenland getrouwd

Bent u in het buitenland getrouwd? En heeft u een buitenlands paspoort met daarin uw nieuwe achternaam? Kijk dan op Begin link: Persoonsgegevens BRP aanpassen, einde link. .

  • U kunt de achternaam van uw partner gebruiken.
  • U kunt kiezen voor een combinatie van beide achternamen. Daarbij kunt u de volgorde van de namen zelf bepalen.
  • U kunt uw geboortenaam gebruiken.

Uw geboortenaam blijft altijd op uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs staan. Ook als uw burgerlijke staat verandert. U kunt wel de achternaam van uw partner op deze documenten laten vermelden.

Een verzoek tot wijziging van naamgebruik in de BRP is iets anders dan een wijziging van uw geslachtsnaam. Hier kunt u meer over lezen bij Begin link: Naamswijziging, einde link. .

Gratis.

  • via internet: 5 werkdagen
  • schriftelijk: 10 werkdagen

Online

Vraag een verandering van naamgebruik online aan.

Schriftelijk

U kunt de verandering van naamgebruik ook schriftelijk aanvragen. Stuur daarvoor een ondertekende brief naar Begin link: Publiekszaken, einde link. .

Komt u er niet uit?

Lukt het niet om uw aanvraag online of schriftelijk te doen? Of zijn er bijzondere omstandigheden? Dan kunt u mogelijk terecht bij het spoedloket. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op: Begin link: Afspraak maken bij de gemeente, einde link. .

Met de app KopieID maakt u met uw mobiele telefoon of tablet een veilige kopie van uw identiteitsbewijs. Lees meer op Begin externe link: rijksoverheid.nl(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070