Rijbewijs uit Caribisch Nederland omwisselen

Een rijbewijs dat is afgegeven op Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba of Sint Eustatius is maar beperkt geldig in Nederland. Als u in Nederland komt wonen, kunt u uw buitenlandse rijbewijs nog maximaal 185 dagen gebruiken. Na die tijd moet u een Nederlands rijbewijs hebben. U kunt uw geldige buitenlandse rijbewijs bij de gemeente omwisselen in een Nederlands rijbewijs.

  • Het rijbewijs moet zijn afgegeven gedurende het verblijf van tenminste 185 dagen in het land van afgifte van het rijbewijs.
  • U moet ingeschreven staan bij de gemeente Den Haag.

  • Een baliemedewerker neemt uw buitenlandse rijbewijs in. U krijgt een kopie en een ontvangstbewijs.
  • De baliemedewerker stuurt uw aanvraag en buitenlandse rijbewijs op naar RDW.
  • RDW bekijkt uw aanvraag en stuurt u een afhaalbewijs.
  • U haalt uw rijbewijs persoonlijk op, bij het Begin link: Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg, einde link. waar u het heeft aangevraagd. Dit moet u binnen 3 maanden na uw aanvraag doen. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen. Wilt u na deze 3 maanden toch een rijbewijs? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.
  • U krijgt uw omgewisselde rijbewijs niet terug. RDW stuurt het naar de autoriteiten van het land van afgifte.

Een rijbewijs omwisselen kost € 44,65 (tarief 2023).
U moet deze kosten meteen bij uw aanvraag aan de balie betalen. Op Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

U krijgt bericht van de RDW als u het rijbewijs bij de gemeente kunt afhalen. Uw Nederlands rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.

Om uw rijbewijs om te wisselen gaat u persoonlijk langs bij de balie van Publiekszaken. Hiervoor kunt u een afspraak maken.

Bij de aanvraag voor een Nederlands rijbewijs moet u uw buitenlandse rijbewijs inleveren. Totdat u uw nieuwe rijbewijs heeft, mag u geen voertuig besturen.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070