Vluchtelingenpaspoort aanvragen

Het vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. Het is ook een identiteitsbewijs. U kunt het vluchtelingenpaspoort niet gebruiken om naar het land van herkomst te reizen.

Met uw vluchtelingenpaspoort kunt u naar het buitenland reizen. Voor veel landen heeft u nog wel een visum nodig. De ambassade van het land waar u heengaat heeft daarover meer informatie (zie Begin externe link: www.rijksoverheid.nl(Externe link), einde externe link.).

 • U bent erkend als vluchteling door de Verenigde Naties (VN) en de IND.
 • U bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Den Haag.
 • Een vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De precieze geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus.

 • Een geldig verblijfsdocument.
 • Een pasfoto. Er gelden Begin externe link: strenge eisen voor de pasfoto(Externe link), einde externe link.. De foto moet bijvoorbeeld
  goedgelijkend zijn, in kleur zijn en recht van voren zijn gemaakt.
 • Uw huidige vluchtelingenpaspoort, als u dat heeft.
 • Vraagt u een reisdocument voor uw kind aan? Dan heeft u schriftelijke toestemming nodig van degenen die het gezag hebben en moet uw kind aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen. Voor het geven van toestemming kunt u het formulier Verklaring toestemming reisdocument gebruiken.
 • Jonger dan 18 jaar? Zorg voor toestemming van beide ouders of degenen die het ouderlijk gezag hebben en neem hun geldig identiteitsbewijs mee. Voor het geven van toestemming kunt u het Begin link: vluchtelingenpaspoort gestolen, einde link. ? U vult een verklaring van vermissing in tijdens uw aanvraag op het stadsdeelkantoor.

 • Maak direct een afspraak voor het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort. Zo voorkomt u lang wachten bij uw stadskantoor.
 • U gaat persoonlijk langs bij de balie van Publiekszaken op het Begin link: stadskantoor, einde link. om uw vluchtelingenpaspoort aan te vragen.
 • U haalt het vluchtelingenpaspoort persoonlijk op, bij het
  stadskantoor waar u het heeft aangevraagd. Dit moet u binnen 3
  maanden na uw aanvraag doen.

€ 58,85 (tarief 2023)

In bepaalde gevallen komt er een toeslag bovenop de prijs van een vluchtelingenpaspoort. Bijvoorbeeld bij een spoedprocedure. Voor een spoedprocedure betaalt u € 53 extra (tarief 2023).

U moet de kosten meteen bij uw aanvraag betalen. Op Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

5 werkdagen. Op het afhaalbewijs staat vanaf wanneer u het paspoort kunt ophalen en wat u moet meenemen bij het ophalen. Haal het paspoort binnen 3 maanden na uw aanvraag op. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen. Wilt u na deze 3 maanden toch een reisdocument? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

Als uw paspoort kwijt of gestolen is, duurt het langer. U krijgt bericht van de gemeente.

U moet uw paspoort zelf ophalen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. U kunt uw paspoort ophalen op ieder moment dat Stadhuis Spui of Stadskantoor open is. U hoeft dus geen afspraak te maken voor het ophalen.

Nodig bij het ophalen

Bent u 18 jaar of ouder en komt u uw paspoort ophalen? Dan moet u meenemen:

 • het afhaalbewijs
 • uw huidige paspoort, als dit nog niet verlopen is. Dit moet u inleveren

Jongere tussen 12 en 18 jaar

Een jongere tussen de 12 en 18 jaar mag een paspoort zelf ophalen. Hiervoor is alleen het afhaalbewijs en het huidige identiteitsbewijs nodig.

Kind jonger dan 12 jaar

Is het kind jonger dan 12 jaar? Bij het ophalen moeten ook mee:

 • 1 van de ouders met ouderlijk gezag of 1 ander persoon met ouderlijk gezag of iemand die toestemming heeft gekregen. De begeleider moet 18 jaar of ouder zijn.
  • Schriftelijke toestemming van een persoon met ouderlijk gezag. Hierop staat dat de begeleider samen met het kind het document mag ophalen.
  • Een geldig (kopie van het) identiteitsbewijs van een ouder of een persoon met ouderlijk gezag. De handtekening op het identiteitsbewijs moet hetzelfde zijn als die op de toestemming.

  Heeft u het nieuwe paspoort snel nodig? Geef dan tijdens uw afspraak aan dat u gebruik wilt maken van de spoedprocedure. De wachttijd is dan korter, maar het kost ook meer. Als u de aanvraag vóór 14.00 uur indient, kunt u uw nieuwe paspoort na 2 werkdagen ophalen. Bijvoorbeeld: maandag vóór 14.00 uur indienen is woensdag ophalen. Een spoedprocedure kan niet altijd. Dit hangt af van uw vluchtelingenstatus.

  Contact

  Hoe kunnen we helpen?

  Chat

  Telefoon

  14070