Tips voor Haagse jongeren die 18 jaar worden

Haagse jongeren weten vaak niet welke rechten en plichten zij hebben zodra ze 18 jaar worden. Daardoor krijgen ze soms schulden of andere problemen. Om dit te voorkomen geven de gemeente en het JIP tips aan jongeren die bijna 18 zijn.

Het JIP helpt jongeren van 12 tot 25 jaar bij allerlei zaken. Als jongeren problemen of vragen hebben waarvoor ze niet terecht kunnen bij ouders of vrienden, dan helpt het JIP ze op weg. Jong in Den Haag en persoonlijke hulp nodig? Kom dan langs bij het JIP op elke werkdag tussen 13.00 en 17.00 uur of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek op het kantoor van het JIP. Ga naar Begin externe link: www.jipdenhaag.nl(Externe link), einde externe link. voor meer informatie.

De gemeente geeft alvast een paar tips voor jongeren die bijna 18 jaar worden:

DigiD aanvragen

Een DigiD is nodig voor identificatie op websites van de overheid. Bijvoorbeeld van de belastingdienst en de gemeente. Maar ook voor het ontvangen van digitale post van de overheid via Begin externe link: digid.nl/aanvragen(Externe link), einde externe link..

Geldzaken en verzekeringen

Het is voor 18-jarigen belangrijk om snel door te hebben hoe ze hun financiën op orde krijgen:

  • Baan zoeken? Een goed cv is belangrijk. Bereid een sollicitatiegesprek goed voor. Ook is het verstandig om te lezen wat de rechten zijn van jongeren met een bijbaan.
  • Het is handig om een betaalrekening te hebben bij een van de erkende banken in Nederland.
  • Spaar voor een studie, een eigen kamer of gewoon voor leuke dingen met een online spaarrekening.
  • Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten.
  • Vergeet ook niet om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een ongeluk kan altijd gebeuren.

Meer informatie hierover staat op Begin externe link: www.jipdenhaag.nl(Externe link), einde externe link..

Eigen woning zoeken

Inschrijven bij een woningbouwvereniging moet niet, maar het is wel handig. Er zijn wachttijden voor een sociale huurwoning in Den Haag en het kan een tijd duren voordat iemand in aanmerking komt voor een kamer of huurwoning. Regel de inschrijving dus zo snel mogelijk. Zie:

Toeslagen aanvragen

Jongeren hebben vaak recht op zorgtoeslag van de Belastingdienst. Dit is een vergoeding van de kosten van de zorgverzekering. Als zij zelf een woning huren, hebben jongeren soms recht op huurtoeslag. Dit is een kleine steun om hun huur te kunnen betalen. Meer informatie over huurtoeslag en zorgtoeslag is te vinden op Begin externe link: de website van de belastingdienst(Externe link), einde externe link..

Studiefinanciering en OV-kaart aanvragen

Studenten tussen de 18 en 27 jaar die een voltijdopleiding volgen, hebben vaak recht op studiefinanciering of een studentenlening. De studenten-OV voor het openbaar vervoer is deel van de studiefinanciering. De studenten-OV is ook geldig in bussen en trams van HTM in Den Haag. Kijk voor informatie over studiefinanciering en het studentenreisproduct (studenten-OV) op Begin externe link: www.duo.nl(Externe link), einde externe link..

Jeugdhulp

Jongeren die nu jeugdhulp krijgen, kunnen het beste met hun hulpverlener in gesprek gaan over hoe de hulp vanaf hun 18e wordt geregeld.

Checklist per post

Jongeren die bijna 18 worden krijgen een Begin externe link: checklist(Externe link), einde externe link. met deze tips toegestuurd.

Voorkant van de checklist die jongeren in de bus krijgen
Voorkant van de checklist die jongeren in de bus krijgen

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070