Verstandig hout stoken en barbecueën

Door het stoken van hout en houtskool komt er veel fijnstof in de lucht. Bijvoorbeeld bij het gebruik van een open haard, vuurkorf of barbecue. Wilt u toch hout stoken, doe dit dan zo schoon mogelijk.

Hout stoken zorgt voor 5 keer meer fijnstof dan autoverkeer. Gebruik uw open haard of houtkachel minder vaak, dan helpt u mee om de lucht schoner te houden. Op de pagina Haagse luchtkwaliteit monitoren leest u wat de gemeente doet om de luchtkwaliteit te bewaken.

Stookt u buiten een vuurtje of gaat u barbecueën? Ook dan is het belangrijk om dit zo schoon mogelijk te doen. Zo voorkomt u gezondheidsklachten voor uzelf en uw buren.

Gezondheidsklachten

Het inademen van fijnstof kan zorgen voor hartklachten en klachten aan de luchtwegen. Lees meer over de gezondheidsrisico’s van houtstook op de Begin externe link: website van de GGD(Externe link), einde externe link..

Andere manieren om uw huis te verwarmen

Wilt u een open haard of houtkachel kopen? Kijk dan eerst naar andere manieren om uw woning te verwarmen of warm te houden. Bijvoorbeeld:

  • warmtepomp

  • zonnepanelen

  • infraroodpanelen

  • pelletkachel: deze is veel schoner dan een houtkachel of open haard. Maar deze stoot meer fijnstof uit dan verwarming met gas of stroom. Zorg voor een goede installatie en onderhoud, goede rookafvoer, en genoeg luchtaanvoer. En gebruik goedgekeurde pellets. Zo stookt u zo schoon mogelijk met uw pelletkachel.

Lees meer op de Begin externe link: website van Milieu Centraal(Externe link), einde externe link..

Tips voor hout stoken als verwarming

Wilt u een open haard of houtkachel kopen? Let dan op hoeveel warmte de kachel afgeeft. En op de grootte van de kamer waarin hij komt te staan. Zorg ervoor dat de kachel niet onnodig groot is. Vraag advies aan het bedrijf waar u de kachel koopt.

U kunt beter niet stoken bij mistig of windstil weer. Rookgassen blijven dan in en om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid.

Kurkdroog hout brandt beter en geeft minder gezondheidsrisico’s dan vochtig hout. U herkent droog hout aan scheuren in het hout en loszittend schors. U kunt ook een vochtmeter gebruiken. Nat hout stoken is schadelijk voor uw gezondheid en het milieu. Ook geeft het minder warmte af en zorgt het voor meer roetaanslag in uw schoorsteen. Het stoken van geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout en sloophout, multiplex of spaanplaat is wettelijk verboden. Hierbij kunnen (zeer) schadelijke stoffen vrijkomen.

Een goede houtkachel heeft een regelbare klep om de toevoer van lucht te regelen. Zet bij het stoken van de houtkachel de klep naar de schoorsteen en de schuif van de kachel helemaal open. Wordt het vuur te heet? Leg dan minder hout op het vuur en verminder niet de aanvoer van lucht. Anders verbrandt het hout niet volledig en dan komen er meer schadelijke stoffen vrij. Zorg voor goede ventilatie in de ruimte waar u stookt. Een houtvuur verbruikt veel zuurstof. Zet daarom altijd een raam of deur op een kier.

Steek blokken in de houtkachel of open haard van bovenaf aan. Zo ontstaat er minder rook.

U kunt zelf controleren of u goed stookt. Bekijk de kleur van de rook die uit uw schoorsteen komt. Ziet u geen kleur, dan heeft het vuur een goede verbranding. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook, dan heeft uw houtvuur een slechte verbranding. Ook de kleur van de vlam in de houtkachel is belangrijk. Heldergeel is goed. Het kachelruitje blijft dan ook beter schoon. Een oranje, onregelmatige vlam betekent een slechte verbranding van het hout. U kunt de verbranding verbeteren door meer lucht bij het vuur te laten.

Laat het vuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur probeert te doven door er minder lucht bij te laten, verbrandt het hout niet meer volledig. Er komen dan meer schadelijke stoffen vrij. U kunt het vuur dus beter brandend uit laten gaan met de luchtschuif van de kachel open.

Een schone schoorsteen voert de rook goed af. Laat uw schoorsteen daarom minstens 1 keer per jaar vegen door een erkend vakman. Kijk voor meer informatie op de website Begin externe link: ‘gek’ of deflectorkap(Externe link), einde externe link..

Stooktraining: veilig en verstandig de houtkachel aansteken

Bekijk de video (van Milieu Centraal): Begin externe link: Je ziet het niet, maar het is er wel(Externe link), einde externe link. (YouTube).

Stookalert

Rook blijft langer hangen als er weinig wind staat of bij mist. Het RIVM (Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu) geeft dan een stookalert af. Dat is een oproep om dan geen hout te stoken.

U kunt zich aanmelden voor dit alert via de Begin externe link: website van het RIVM(Externe link), einde externe link..

Tips voor het gebruik van de barbecue of vuurkorf

Bepaal voordat u het vuur aansteekt de windrichting. En waarschuw buren die er last van kunnen krijgen (als de rook hun kant op waait). Dan kunnen zij op tijd hun ramen sluiten.

Gebruik droog hout voor de vuurkorf. Dit zorgt voor minder uitstoot en minder gezondheidsrisico’s. Droog hout herkent u aan een loszittende schors en scheuren in het hout. U kunt het ook controleren met een vochtmeter.

Kokosbriketten of kokoskooltjes zijn een duurzaam alternatief voor houtskool. De briketten branden langer dan houtskool, roken minder en stinken niet. Kokoskooltjes en kokosbriketten zijn gemaakt van de schaal van kokosnoten. Dat is een product dat overblijft bij de verwerking van kokosnoten. Dus er zijn geen bomen voor gekapt.

Steek blokken in de vuurkorf of terrashaard van bovenaf aan. Zo ontstaat er minder rook.

Wilt u graag barbecueën en woont u in een dichtbebouwd gebied? Of is uw tuin onderdeel van een gesloten binnentuin? Ga dan eens naar een barbecueplaats. Meer informatie vindt u op de pagina Begin link: Barbecueën in Den Haag, einde link. .

Overlast melden

Heeft u last van de rook van de open haard, barbecue of houtkachel van uw buren? Probeer er samen uit te komen. Lukt dit niet, dan kunt u uw woningcorporatie of de gemeente vragen om te helpen. Kijk voor meer informatie op Begin link: Woonoverlast melden, einde link. .

Meer informatie

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070