Hulp bij hoge energiekosten

Inwoners, ondernemers en instellingen in Den Haag kunnen door de gascrisis geldzorgen ervaren. Heeft u problemen en maakt u zich zorgen? Lees op deze pagina wat u kunt doen om energiekosten te besparen. En kijk waar u terecht kunt voor hulp bij uw geldzaken en toeslagen.

Begin externe link: українська(Externe link), einde externe link.

De gemeente is niet verantwoordelijk voor mogelijke fouten in deze automatische vertalingen van deze pagina.

U kunt energie besparen met deze 5 stappen:

1. Gebruik de verwarming alleen in de kamer waar u bent.

2. Houd warmte binnen: ramen dicht, plaats kozijnfolie, gordijnen en tochtstrips.

3. Check de CV-installatie: ketel naar 60 graden, radiator vrijhouden en ontluchten, radiatorfolie.

4. Gebruik minder warm water: maximaal 5 minuten douchen. Installeer een waterbesparende douchekop en thermostaatkraan.

5. Verwarm slimmer: Op 19 graden als u thuis bent. Op 15 graden als u niet thuis bent of slaapt.

Lees meer informatie op Begin externe link: Gas besparen in 5 stappen (duurzame stad Den Haag)(externe link)(Externe link), einde externe link..

Wilt u besparen op het gasverbruik van uw cv-installatie en tóch een warm en comfortabel huis? Meld u aan voor de actie Begin externe link: Goedkoper uw huis verwarmen(externe link)(Externe link), einde externe link.. Een adviseur komt bij u thuis en bekijkt uw cv-installatie. In overleg met u kan de adviseur kleine aanpassingen direct gratis voor u uitvoeren. Zoekt u meer tips over energie besparen? Gebruik dan de Begin externe link: Wegwijzer Energie Besparen(externe link)(Externe link), einde externe link..

Via de Direct Bespaaractie van de gemeente kunt u gratis energiebesparende maatregelen bij u thuis laten installeren. Een energiecoach komt bij u langs om tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie te installeren. Hiermee gaat uw energierekening omlaag. De Direct Bespaaractie is voor iedereen in Den Haag met een koop- of huurwoning. Geef u op voor de Begin externe link: Direct Bespaaractie(externe link)(Externe link), einde externe link..

Lees meer informatie over het verduurzamen van uw woning of andere gebouwen, zoals bedrijfspanden en scholen op de website Begin externe link: Duurzame stad Den Haag(externe link)(Externe link), einde externe link.. Daar vindt u ook meer informatie over overstappen naar schone energie. En over de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming. Andere Haagse inwoners en ondernemers vertellen hun verhaal.

Informatiepunt Hou van je Huis geeft huiseigenaren, huurders en verhuurders gratis advies om hun woning energiezuiniger te maken. Met bijvoorbeeld ledlampen en tochtstrips. U krijgt ook advies over duurzame oplossingen als isolatie, energiepompen en zonneboilers. U kunt het Hou van je Huis informatiepunt bellen via telefoonnummer (070) 353 99 31. Lees meer op de website Begin externe link: Duurzame stad Den Haag(externe link)(Externe link), einde externe link..

Dit kunt u doen: hulp bij geldzaken vragen

Huishoudens met een laag inkomen hadden in 2022 recht op energietoeslag van de overheid. Energietoeslag is extra geld om uw energierekening te betalen. Er komt ook een energietoeslag voor 2023. Maar het is nog niet bekend wanneer u deze aan kunt vragen. De Rijksoverheid werkt nog aan de wet die daarvoor nodig is. Als u de aanvraag kunt doen, dan leest u dat op de pagina energietoeslag aanvragen Begin externe link: energietoeslag aanvragen(Externe link), einde externe link..

Heeft u energietoeslag ontvangen en neemt u maatregelen om energie te besparen? Maar lukt het niet om uw rekeningen te betalen? Misschien kunt u Begin externe link: bijzondere bijstand aanvragen(Externe link), einde externe link..

Voorkom dat uw energieleverancier u tijdelijk afsluit van gas en stroom als u de energierekening niet kunt betalen. Vraag hiervoor een betalingsregeling of schuldhulpverlening aan. Lees meer op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link..

Heeft u geldzorgen of geldproblemen door de energiecrisis? Maak dan een afspraak met de Helpdesk Geldzaken. Bij ruim 30 locaties kunt u terecht voor vragen en advies. U kunt de Helpdesk Geldzaken bellen via telefoonnummer (070) 353 61 88. Lees meer op de website Begin externe link: Helpdesk Geldzaken(Externe link), einde externe link..

De gemeente biedt gratis workshop over geld en administratie aan alle inwoners, professionals en werkgevers die in Den Haag wonen. Met deze trainingen gaat u aan de slag om uw geldzaken op orde te krijgen én te houden. Kijk voor alle trainingen op Begin externe link: Den Haag – Trainingen en workshops over geld en administratie(Externe link), einde externe link..

Via andere organisaties kunt u ook gratis trainingen volgen. Zoals de online training Begin externe link: Aan de slag met je geldzaken(Externe link), einde externe link. van het Nibud.

Heeft u geldproblemen door de hoge energierekening, ook nadat u energietoeslag heeft gekregen? Of had u geen recht op energietoeslag? Dan kunt u misschien terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Als u recht heeft op deze steun, dan betaalt dit landelijke fonds een deel van uw energierekening. Dit gaat om de periode van oktober 2022 tot en met maart 2023. Ga voor meer informatie, de voorwaarden en het aanvraagformulier naar de Begin externe link: website van Geldfit(Externe link), einde externe link..

Dit kunt u doen: uzelf en uw huis gezond verwarmen

U wilt uw woning en uzelf gezond verwarmen maar ook lage energiekosten. Lees hiervoor een aantal belangrijke adviezen.

Voor uw gezondheid is het belangrijk om binnen frisse lucht en weinig vocht te hebben door te ventileren. Bijvoorbeeld door regelmatig een raam of deur open te zetten en de ventilatieroosters open te laten. Als u niet genoeg ventileert dan kunt u last krijgen van hoofdpijn, benauwdheid en dufheid. En in een huis met veel vocht zijn er meer schimmels en bacteriën. U bespaart door te ventileren ook op uw energiekosten. Een kamer met weinig vocht in de lucht is makkelijker te verwarmen.

Kijk voor meer informatie op deze websites:

Probeert u uw huis op een andere manier te verwarmen dan met gas of elektriciteit? Bijvoorbeeld door te stoken met hout-, olie- of petroleumkachels. Ga niet zelf dingen uitproberen en gebruik alleen maar hiervoor goedgekeurde apparaten. Laat ze ook door een officiële installateur installeren. Anders is er een grotere kans op brand of het vrijkomen van een giftig en dodelijk gas. Dit gas heet koolmonoxide (CO). Tips om geen problemen met koolmonoxide in huis te krijgen:

 • ventileer goed
 • Hang in huis CO-melders op. U wordt dan op tijd gewaarschuwd als er te veel koolmonoxide vrijkomt.
 • Laat uw cv-/combiketel of kachel installeren door een officiële installateur.
 • Laat een vakman elk jaar de kachel en de schoorsteen controleren.

Kijk voor meer informatie op deze websites:

 • Trek laagjes kleding aan zodat u uzelf goed isoleert en warmte beter vasthoudt. Deze laagjes zijn beter dan 1 dikke trui.
 • Via uw hoofd verliest u veel warmte, om dat te voorkomen kunt u een muts dragen.
 • Zorg dat u genoeg (warm) eet en drinkt. Dan houdt u genoeg energie in uw lichaam en daardoor blijft u beter warm.
 • Drink geen alcohol om warm te blijven. Door alcohol koelt uw lichaam meer af.
 • Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat u het koud krijgt.

Kijk voor meer informatie op deze websites:

Voor studenten

Als student heeft u in Den Haag geen recht op energietoeslag. Heeft u wel geldzorgen door de hoge prijzen van energie en boodschappen? Dan kunt u misschien een beroep doen op het Begin externe link: Tijdelijk Noodfonds Energie(Externe link), einde externe link.. Ook bent u welkom bij de Helpdesk Geldzaken. U krijgt daar persoonlijk advies, bijvoorbeeld over hoe u kunt besparen. En over vormen van inkomensondersteuning waar u misschien recht op heeft. Zoals Begin externe link: bijzondere bijstand(Externe link), einde externe link..

Maak een gratis afspraak bij de Begin externe link: Helpdesk Geldzaken(Externe link), einde externe link..

Voor ondernemers

Kijk voor meer informatie op Begin externe link: Ondernemersportaal Den Haag(Externe link), einde externe link..

Anderen helpen

Energiecoach worden

Wilt u buurtgenoten helpen? Word dan energiecoach. Via Begin externe link: Duurzaam Den Haag(Externe link), einde externe link. kunt u zich aanmelden als energiecoach en buurtgenoten helpen om hun huis te verduurzamen en/of energie te besparen.

Energiecompensatie doneren

Wilt u uw energiecompensatie van 2 keer € 190 doneren aan stadsgenoten? Dat kan via Begin externe link: Sociale Fondsen Den Haag(Externe link), einde externe link.. Het fonds gebruikt de donaties om stadsgenoten met geldzorgen te helpen.

Zelf of samen in actie komen

Wilt u zelf of samen met buurtgenoten, familie of vrienden in actie komen om anderen te helpen? Of heeft u een idee over hoe de energiearmoede tegen te gaan? De gemeente denkt graag met u mee. Stuur uw idee en contactgegevens naar Begin link: duurzamehaagsewijken@denhaag.nl, einde link. . Of heeft u een idee voor ondernemers naar Begin link: duurzaamondernemen@denhaag.nl, einde link. . Het stadsdeel waar u in actie wilt komen, neemt contact met u op.

Kijk op de Begin externe link: Sociale Kaart Den Haag(Externe link), einde externe link. voor een overzicht van alle buurtacties.

Wat doet de gemeente

De gemeente neemt verschillende maatregelen:

 • Met de woningcorporaties zijn afspraken gemaakt over energiebesparingsmaatregelen zoals het kier- en tochtdicht maken van huizen.
 • Ruim 4.000 lichten worden aangepast zodat ze op afstand kunnen worden bediend.
 • Ongeveer 20.000 lampen worden vervangen door energiezuinige ledverlichting.
 • In gemeentelijke gebouwen verlaagt de gemeente het energieverbruik door bijvoorbeeld radiatorfolie aan te brengen, te isoleren en zonnepanelen en warmtepompen te plaatsen.
 • Het badwater in zwembaden wordt 1 graad lager.

Rijksoverheid geeft € 190 korting in november en december 2022

Het prijsplafond gaat pas in januari 2023 in. Daaorm krijgen Begin externe link: kleinverbruikers(Externe link), einde externe link. in november en december 2022 € 190 per maand korting op de energierekening. U hoeft zelf niets te doen om het geld te krijgen. Het energiebedrijf kiest hoe het geld bij u komt.

Lees meer over de korting op de pagina Begin externe link: Hoe krijg ik de € 190 korting op mijn energierekening in november en december?(Externe link), einde externe link. (Rijksoverheid).

Heeft u in 2023 ook recht op Energietoeslag? Dan krijgt u eind 2022 een voorschot van €500 en volgend jaar nog een nabetaling van € 800.

Kijk voor meer informatie op de pagina Begin externe link: Energietoeslag aanvragen(Externe link), einde externe link..

Als u de huur niet meer kunt betalen dan is er een risico dat u uit uw woning moet vertrekken. Dit is een heel zorgelijke en dringende situatie. Heeft u dit probleem, neem dan zo snel mogelijk contact op met SZW klantenservice (070) 353 75 00.

Het is niet verstandig om uw energiecontract op te zeggen als u de rekening niet meer kunt betalen. Want als u het contract opzegt, heeft u geen stroom en gas. Daardoor heeft u geen verwarming en warm water. In de winter kunt u dan door de kou gezondheidsproblemen krijgen. En als u een nieuw contract wilt afsluiten, betaalt u aansluitingskosten en meestal ook een hoger bedrag.

Wilt u weten wat u kunt doen? Neem dan contact op met Helpdesk Geldzaken. Bel (070) 353 61 88 of maak een afspraak bij 1 van de 36 locaties in de stad. Voor meer informatie: Begin externe link: helpdeskgeldzaken.nl(externe link)(Externe link), einde externe link..

U mag deze winter alleen worden afgesloten van energie als u geen afspraken met uw energiebedrijf maakt over hoe u gaat betalen. Mensen die nog moeten betalen, krijgen van hun energiebedrijf 3 betalingsherinneringen. Reageert u niet op betalingsherinneringen, dan mag uw energiebedrijf uw contract opzeggen. U bent daarna afgesloten van energie. Daarom is het belangrijk dat u contact opneemt met uw energiebedrijf om afspraken te maken over betalen. Vanaf 1 april 2023 wordt het weer makkelijker voor energiebedrijven u af te sluiten.

U kunt energie besparen met deze 5 stappen:

Let op apparaten die veel stroom gebruiken. Zoals een oude koelkast, maar ook uw wasdroger, een tropisch aquarium, terrasverwarmer, waterbed, airco of een vijver met luchtpomp slurpen energie.

Gebruik apparaten slim. ­ Zet elektrische apparaten helemaal uit. Dus niet op stand-by laten staan.

Verwarm slim. Verwarm alleen de ruimtes die u gebruikt. ­Houd de warmte binnen, denk aan tochtstrips en gordijnen. Gebruik de cv-installatie slim. ontlucht, plaats radiatorfolie en ventilatoren en verlaag de temperatuur van de cv-ketel naar 60 graden.

Gebruik minder warm water. Zo bespaar je energie die nodig is om het water te verwarmen.

Kook energiezuinig. Gebruik de kleinst mogelijke pan. Kook het eten met weinig water. Doe altijd de deksel op de pan. Zet het gas of de inductieplaat direct lager als het water kookt. Ontdooi de koelkast en vriezer regelmatig.

Wilt u nog meer energie besparen? Gebruik dan de Begin externe link: Wegwijzer Energie Besparen(Externe link), einde externe link.. Daar vindt u snel en overzichtelijk kleine en grote maatregelen, subsidies, (gratis) acties en mogelijkheden voor advies. Voor meer hulp en advies kunt u ook bellen met Begin externe link: Hou van je Huis(Externe link), einde externe link., telefoonnummer (070) 353 99 31.

Bijzondere bijstand is een uitkering voor iedereen vanaf 21 jaar die noodzakelijke en onverwachte kosten moet maken en een inkomen heeft op of rond het bijstandsniveau. Het gaat om kosten die u niet op een andere manier kunt betalen. De gemeente kijkt bij iedere aanvraag of er een bijzondere of dringende situatie is. Kijk voor meer informatie op de pagina Begin externe link: Bijzondere bijstand(Externe link), einde externe link..

Heeft u als ondernemer de afgelopen 3 maanden een netto maandinkomen uit eigen bedrijf van niet meer dan € 1.361 als alleenstaande of € 1.944 als gezin? Dan kunt u een aanvraag doen voor Begin externe link: Energietoeslag 2022(Externe link), einde externe link..

Heeft u als ondernemer bijvoorbeeld een lagere omzet door de energiecrisis? Misschien kunt u bij de gemeente Begin externe link: een Bbz-uitkering of een Bbz-bedrijfskrediet aanvragen(Externe link), einde externe link.. U kunt op de website Begin externe link: Duurzame stad Den Haag(Externe link), einde externe link. kijken hoe u (met hulp) op energie kunt besparen of verduurzamen. U kunt ook contact opnemen met het Begin externe link: Ondernemersportaal(Externe link), einde externe link..

Heeft u als student geldproblemen door de hoge prijzen van energie en boodschappen? Dan bent u welkom bij de Helpdesk Geldzaken. U krijgt daar persoonlijk advies, bijvoorbeeld over hoe u kunt besparen. En over vormen van financiële hulp waar u misschien wel recht op heeft. Bel (070) 353 61 88 of ga naar de website Begin externe link: www.helpdeskgeldzaken.nl(Externe link), einde externe link..

Heeft u op deze pagina geen antwoord op uw vraag gevonden? Begin link: Neem contact op met de gemeente, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070