Binnenstadsplan 2030

Hoe ziet de Haagse binnenstad er in de toekomst uit? Op die vraag geven de gemeente en Stichting Binnenstad Den Haag (StiBi) samen antwoord. Zij doen dit met zoveel mogelijk personen die betrokken zijn bij de binnenstad.

De gemeente en StiBi werken al ruim 20 jaar samen aan de ontwikkeling van de binnenstad. Gemiddeld komen in de binnenstad 30 miljoen bezoekers per jaar. Dat zorgt voor 45.000 banen. Ook is de binnenstad de ‘huiskamer van Den Haag’. Mensen wonen, werken, ontspannen en studeren er.

Binnenstadsplan 2030

Het nieuwe Binnenstadsplan 2030 is een vervolg op het Binnenstadsplan dat er nu is. Het moet antwoord geven op de vraag waar onder andere gemeente, ondernemers en bewoners van het gebied de volgende jaren aan gaan samenwerken.

Proces van de hele stad

De uitwerking van het toekomstbeeld duurt ongeveer 1 jaar. Die tijd wordt onder andere besteed aan gesprekken met personen die betrokken zijn bij de binnenstad. Bijvoorbeeld ondernemers, bewoners en eigenaren. Maar ook jongeren, studenten, culturele instellingen en openbaar vervoerorganisaties. Iedereen kan wensen, ideeën, doelen en uitdagingen voor de binnenstad inbrengen.

Doel van alle gesprekken met de stad is een breed gedragen en sterke toekomstvisie voor het bekende visitekaartje van Den Haag.

Binnenstad binnenstebuiten

Het ontwikkelproces voor het Binnenstadsplan 2030 heet ‘Binnenstad binnenstebuiten’. Er zijn veel grote vragen. Bijvoorbeeld over winkelen, wonen, verkeer, leefbaarheid, duurzaamheid en digitalisering. Tegelijk spelen er nog andere grote ontwikkelingen in en rondom de binnenstad:

  • de renovatie van het Binnenhof
  • de ontwikkelingen in het Central Innovation District (CID)
  • de ontwikkelingen in de Binckhorst

Resultaat

Het Binnenstadsplan 2030 is te vergelijken met een blauwdruk (ontwerp). Het plan bestaat uit een toekomstbeeld. Het wordt zowel inhoudelijk als met beeld beschreven. Verder bestaat het Binnenstadsplan 2030 uit een ruimtelijk plan en duidelijke beleidsdoelen. De uiteindelijke uitvoering is een samenwerking tussen de gemeente en andere partijen uit de binnenstad.

Meestemmen

Via Begin externe link: Binnenstadslab Online(Externe link), einde externe link. kon iedereen van 1 november tot en met 5 december 2021 reageren op 8 stellingen over de binnenstad met onderwerpen als groen, parkeren, fietsers en voetgangers, bezienswaardigheden, cultuur, uitgaan en evenementen. De stellingen beschrijven elk een richting waar Den Haag voor zou kunnen kiezen.

Eerste onderzoeksresultaten

Uit het online onderzoek, waar ruim duizend mensen aan meededen, is op 2 stellingen het meest gestemd:

  • De binnenstad van Den Haag moet de groenste binnenstad van Nederland worden

  • Leegstaande verdiepingen boven winkels moeten ruimte maken voor wonen, werken en studeren.

Zodra de analyses van het onderzoek zijn afgerond, worden de resultaten verwerkt. De resultaten worden in het Binnenstadsplan 2030 verwerkt.

Zie ook

Jong stel in de binnenstad
Jong stel in de binnenstad

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070