Ondergrondse restafvalcontainers voor een schone buurt
De gemeente plaatst op veel plekken ondergrondse containers voor restafval. Hierdoor blijft uw straat schoon en opgeruimd. Lees meer over de containers op deze pagina.
Ondergrondse containers hebben veel voordelen:
- u kunt zelf kiezen wanneer u uw vuilniszak wegbrengt
- u heeft minder last van dieren, zoals ratten, meeuwen en katten
- u heeft minder last van zwerfafval door opengescheurde vuilniszakken
- u woont in een schonere en gezondere omgeving.
Plaatsen van containers in uw buurt
De gemeente plaatst niet zomaar een container. De gemeente bekijkt eerst op welke plek de container het beste kan komen. Als bewoner kunt u hierover meedenken. U leest meer over de stappen op de pagina Begin link: Plaatsing ondergrondse restafvalcontainers, einde link. .
Wilt u weten in welke buurten de gemeente nieuwe ondergrondse containers wil plaatsen? Bekijk ze op de pagina Begin link: Buurten waar ondergrondse restafvalcontainers komen, einde link. .
Informatiebijeenkomst
De gemeente hield op 17 juni 2021 een digitale informatiebijeenkomst over ondergrondse restafvalcontainers in Kraaijenstein. Klik op onderstaande groene knop om de bijeenkomst terug te kijken (de uitzending begint op de 41ste minuut. Excuses voor dit ongemak).
Spelregels: zo gebruikt u de container
Bekijk hoe u de container moet gebruiken:
- Gooi uw restafval in een goed gesloten zak in de container.
- Gooi geen los afval in de container. Los afval gaat stinken.
- Zet uw vuilniszak niet naast de container. Zit de container vol? Loop dan naar een andere container in de buurt.
- De containers zijn alleen voor huishoudelijk afval (restafval) dat in een vuilniszak past. Grofvuil, zoals een tuinstoel of wasrek, hoort niet in of naast de container. U kunt dit grofvuil naar een Begin link: afvalbrengstation, einde link. brengen of Begin link: een afspraak maken om het gratis op te laten halen, einde link. .
- Bedrijven mogen de container niet gebruiken.
- Gooi tussen 22.00 uur ’s avonds en 7.00 uur ’s ochtends géén zakken in de container. Dat maakt teveel lawaai.
Containers worden regelmatig leeg gemaakt
De restafvalcontainers in Den Haag hebben sensoren die bijhouden hoe vol een container is. Als de containers bijna vol zijn, krijgt HMS (Haagse Milieu Services) een signaal. De HMS zet de containers op de planning en worden zo snel mogelijk geleegd. Dat gebeurt alleen tussen 7.00 uur ’s ochtends en 22.00 uur ’s avonds. Het legen duurt 5 tot 10 minuten voor iedere container.
Volle, verstopte of vieze container melden
Is de container toch vol? Of is de container kapot of vies? Maak dan een melding bij de gemeente. U kunt een melding doen via de pagina Begin link: Volle of kapotte container melden, einde link. .
Help mee de containers schoon te houden
Staan er ondergrondse containers in uw straat? Als u wilt kunt u helpen om de plek rond de containers schoon te houden. U krijgt dan een sleutel om de container aan de zijkant te openen en verstoppingen te verhelpen. Zo draagt u bij aan een schone en prettige buurt. Meld u aan via de pagina Begin link: Ondergrondse container adopteren, einde link. .
Schoonmaken containers
De gemeente laat de ondergrondse afvalcontainers elk jaar helemaal schoonmaken. Is de bak erg vies of stinkt hij? U kunt dit Begin link: melden bij de gemeente, einde link. .
Containertuintjes
De gemeente deed in 2020 een proef. Hierbij wilde ze kijken of containertuintjes werken tegen afval dat illegaal naast containers is gezet. Uit die proef blijkt dat containertuintjes niet overal werken. Op sommige plekken zorgen tuintjes ervoor dat buurtbewoners zich meer betrokken voelen bij het schoonhouden van de buurt. De gemeente plaatst daarom begin 2022 25 extra containertuintjes op plekken die volgens het onderzoek kunnen werken.
Bewoners kunnen nu geen tuintje meer aanvragen omdat de locaties al zijn gekozen. Eerder konden bewoners die daar interesse in hadden de gemeente dat laten weten. De gemeente onderzoekt op welke van die plekken de tuintjes het beste kunnen komen.
Zie ook: Huishoudelijk afval