Loden waterleidingen vervangen

De gemeente vraagt eigenaren van woningen om loden waterleidingen in huis te laten vervangen.

Water drinken uit loden leidingen is niet gezond. Vooral voor kinderen tot en met 7 jaar en zwangere vrouwen. Als jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een lagere intelligentie. Volwassenen kunnen problemen krijgen aan de nieren of een licht verhoogde bloeddruk. Zolang een loden waterleiding niet vervangen is, is het advies om geen water uit de kraan te drinken. Gebruik flessenwater, kraanwater uit niet-loden leidingen of water van een openbaar tappunt.

De overheid besloot in februari 2022 een verbod op loden waterleidingen in te voeren. Dit is voor huurwoningen en kindlocaties, zoals basisscholen en kinderopvang. De volgende periode werkt de overheid het verbod voor kindlocaties en huurwoningen verder uit. Het verbod komt in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving te staan. De precieze datum van het verbod is later bekend. 

Loden leidingen

Loden leidingen komen veel voor in woningen die vóór 1960 zijn gebouwd. Daarna werd het gebruik van loden leidingen verboden.

Situatie Den Haag

In alle gebouwen van vóór 1960 die van de gemeente zijn, worden de loden leidingen vervangen. Als 1e gebeurt dat in gebouwen waar vaak kinderen tot en met 7 jaar en zwangere vrouwen komen. De gemeente vraagt scholen, kinderopvang- en buitenschoolse opvangorganisaties en sportverenigingen om waterleidingen te controleren. En zo nodig te vervangen.

Leidingen controleren

Controleer of er in uw huis loden leidingen zijn. Bekijk de video van waterbedrijf Dunea.

Ziet u geen lood of twijfelt u? Om ook onzichtbare leidingen in vloeren en muren te controleren, kunt u laten testen of er lood in uw kraanwater zit. U kunt online een test bestellen. U moet de test wel betalen.

U kunt ook bij andere bedrijven terecht. Controleer wel of het een erkend bedrijf is.

  • Huurt u? Vraag uw verhuurder (particulier of woningbouwvereniging) het water te laten testen. Komt u er samen niet uit? Vraag dan hulp aan het Begin link: Huurteam, einde link. .

Hulp bij betalen

Neem in de volgende gevallen contact op met uw hypotheekverstrekker:

  • u bent woningeigenaar
  • u heeft geen geld voor het onderzoek of het vervangen van de loden waterleidingen

U kunt ook een afspraak maken bij de Helpdesk Geldzaken. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 via telefoonnummer (070) 353 61 88. Of stuur een e-mail naar Begin link: helpdeskgeldzaken@denhaag.nl, einde link. . U kunt uw vraag ook stellen via het formulier op Begin externe link: www.helpdeskgeldzaken.nl(Externe link), einde externe link.. Helpdesk Geldzaken belt u dan terug.

Meer informatie

U vindt alle informatie over het controleren en vervangen van loden waterleidingen op de websites van:

Bewonersbrieven in diverse talen

مواسير المياه المصنوعة من الرصاص (Arabisch)

(PDF, 226,0 KB)

Оловни водопроводни тръби (Bulgaars)

(PDF, 143,7 KB)

铅水管 (Chinees)

(PDF, 152,2 KB)

Lead water pipes (Engels)

(PDF, 134,3 KB)

Rury instalacji wodnej wykonane z ołowiu (Pools)

(PDF, 148,3 KB)

Conductele de apă fabricate din plumb (Roemeens)

(PDF, 141,8 KB)

Tuberías de plomo (Spaans)

(PDF, 139,8 KB)

Kurşun su boruları (Turks)

(PDF, 140,9 KB)

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070