Aanvragen bijstand 18 tot en met 26 jaar

Wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Dan doet u eerst een melding. Na een zoekperiode kunt u een aanvraag doen voor een bijstandsuitkering. Lees op deze pagina wat de gemeente van u verwacht en wat u van de gemeente kunt verwachten.

Als u zich meldt voor een bijstandsuitkering, gelden er bepaalde regels. Deze leest u op de pagina Begin link: Regels bij een bijstandsuitkering, einde link. . Voor u geldt een extra regel omdat u tussen de 18 en 26 jaar oud bent. Voordat u een aanvraag kunt doen doorloopt u eerst een zoekperiode.

Wat is een zoekperiode?

De zoekperiode is een periode van 28 dagen. In deze periode van 28 dagen gaat u op zoek naar een opleiding, werk of hulp. U krijgt hiervoor zoekopdrachten. Een medewerker van de gemeente belt u om uw zoekopdrachten met u te bespreken.

Is uw WW-uitkering binnenkort afgelopen? Dan hoeft u misschien geen zoekopdracht te doen. Dit wordt bepaald bij de afspraak.

Doet u de zoekopdrachten niet? Dan heeft u geen recht op bijstand.

Om de zoekperiode te starten doet u een melding. Dit kunt u doen op deze pagina. Beantwoord eerst de vragen op de pagina Begin link: Bijstandsuitkering aanvragen, einde link. . Dan kunt u zien of u aan de voorwaarden voldoet om een melding te doen.

Na het maken van de melding nodigt de gemeente u uit voor een gesprek. U bespreekt dan uw persoonlijke situatie. En kijkt welke hulp u nodig heeft. Ook wordt besproken wat u gaat doen tijdens de zoekperiode. En hoelang uw zoekperiode duurt. Komt u door de zoekperiode in grote geldproblemen? Dan past de gemeente de zoekperiode aan.

Na het afronden van de zoekperiode kunt u een aanvraag doen voor de bijstandsuitkering. Wilt u een aanvraag doen samen met iemand die ook ouder dan 18 en jonger dan 27 jaar is? Dan geldt deze extra regel ook voor uw partner.

In Begin externe link: MijnDenHaag(Externe link), einde externe link. kunt u de status van uw melding volgen. Over belangrijke dingen zoals uw meldingsdatum ontvangt u een e-mail. Zorg ervoor dat u uw e-mailadres en telefoonnummer goed invult.

Na 28 dagen wordt besproken en beoordeeld wat u tijdens de zoekperiode heeft gedaan. Deze beoordeling is onderdeel van uw recht op een uitkering.

U kunt na deze periode in MijnDenHaag de link vinden naar het aanvraagformulier. U heeft 5 dagen om dit formulier in te vullen en te verzenden.
De gemeente kan uw aanvraag pas beoordelen als u het formulier heeft ingevuld en verzonden. Als er nog gegevens ontbreken, dan neemt de gemeente contact met u op.

U heeft een DigiD nodig voor uw melding en uw aanvraag bijstand.

Heeft u vragen of problemen met inloggen? Dan kunt u Begin link: contact opnemen met SZW, einde link. . Het telefoonnummer is (070) 353 75 00, bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070