Stadsboerderij Molenweide (Laak)
Stadsboerderij Molenweide werd officieel geopend op 21 maart 2002. De naam Molenweide is ontstaan doordat de boerderij in de Molenwijk ligt. Deze boerderij is een groene oase in de wijk en een fijne ontmoetingsplek voor jong en oud.
Adres & contact
Stuwstraat 31
2516 TA Den Haag
Telefoon: (070) 415 54 96
Mail: Begin link: stadsboerderijen@denhaag.nl, einde link.
Openingstijden
Alle stadsboerderijen zijn open van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over openingstijden tijdens de feestdagen vindt u op Begin link: Stadsboerderijen in Den Haag, einde link. .
De Molenweide
Tijdens een bezoek aan de Molenweide zijn er verschillende dingen te doen:
- De geiten borstelen in de weide, dieren voeren met zelf meegebrachte groente, konijnen aaien in de knuffelhoek en cavia’s aaien. Cavia’s aaien kan alleen op speciale tijden (dinsdag en donderdag 10.00 tot 11.00 uur, woensdag en vrijdag 15.00 tot 16.00 uur, zaterdag en zondag 14.00 tot 15.00 uur).
- Ook kunnen er kinderboeken worden (voor)gelezen uit de Minibieb. De boeken uit deze Minibieb mogen ook geleend worden.
- Elke dag om 16.00 uur worden de dieren gevoerd. Kinderen zijn van harte welkom om daarbij te helpen.
Activiteiten op de Molenweide
Op 2 woensdagmiddagen per maand is er een activiteit voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Meedoen is gratis. De activiteiten hebben altijd een educatief karakter, op het gebied van natuur, milieu of dieren, maar ze zijn vooral heel leuk en gezellig. Ouders zijn van harte welkom om bij de activiteiten aanwezig te zijn.
Onderwijs
De stadsboerderij heeft een educatieve functie: er worden regelmatig lessen gegeven aan bijna alle groepen van het basisonderwijs. Ook is er de mogelijkheid voor scholen om konijnen, cavia’s of kippen te lenen voor in de klas. Lees hier meer over in het Jaarprogramma.
Pluktuin en school- en buurttuinen
De boerderij beheert met behulp van een vrijwilliger een pluktuin, waarin verschillende groenten en fruit worden verbouwd. Hier kunnen kinderen en buurtbewoners zien hoe de gewassen groeien en wat er allemaal komt kijken bij een moestuin. De groenten en het fruit zijn te koop.
Naast de weide van de stadsboerderij ligt een klein schooltuinencomplex waar basisscholen uit de buurt tussen april en november kunnen tuinieren. Achter de schooltuinen ligt nog een klein aantal tuintjes voor het zogenaamde buurttuinieren.
Recyclen
Buurtbewoners kunnen verschillende soorten afval scheiden op de boerderij:
- oud brood; voor de ingang van de boerderij staat een broodcontainer, waar de mensen uit de buurt hun oude brood in kunnen gooien
- elektrische apparaten; in de boerderij staat een Wecycle-bak voor kleine elektrische apparaten
- (frituur)vet en -olie; in de gele container op het terrein kunt u gebruikt (frituur)vet achterlaten (graag aanbieden in een afgesloten fles)
- gebruikte kleding; er staat een container van het Leger des Heils waar u kleding in afgesloten zakken in kunt doen
Ontmoetingsruimte De Koffiemolen
Een deel van de stal is omgebouwd tot een gezellige plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten onder het genot van een kopje Fairtrade koffie of thee. De Koffiemolen is open op:
- dinsdag, 13.00 tot 16.00 uur
- woensdag, 9.30 tot 13.00 uur
- vrijdag, 13.00 tot 16.00 uur
- zaterdag, 13.30 tot 15.30 uur
Mosaico en Leger des Heils
Elke week komen er 2 ochtenden 2 mensen van stichting Mosaico werken op de boerderij. Deze stichting verzorgt dagactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking.
Ook komt er 1 ochtend in de week een groep van het Leger des Heils. Zij helpen op de boerderij. In het tuinseizoen werken ze veel in een eigen stuk van de moestuin.
Stagiair(e)s
Stadsboerderij De Molenweide is een Aequor erkend leerbedrijf. De boerderij biedt plaats voor stagiair(e)s van niveau 3 en 4 van de opleiding Dierverzorging en niveau 3 en 4 van de opleiding Sociaal Cultureel Werk.
Bereikbaarheid
De Molenweide is bereikbaar met tram 15 (Van Musschenbroekstraat) en bus 26 (Goudriaankade). Daarnaast ligt Station HS op loopafstand (ongeveer 10 minuten).
Iedereen is welkom
De gemeente wil ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van de stadsboerderijen. Daarom worden ze bijvoorbeeld toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele beperking en voor mensen die een rolstoel of scootmobiel gebruiken. Kijk voor meer informatie over de toegankelijkheid van deze stadsboerderij op Begin externe link: app.ongehinderd.nl(Externe link), einde externe link..
Zie ook: Stadsboerderijen in Den Haag