Elektrische oplaadpalen in Den Haag

Rijdt u een elektrische auto, of wilt u elektrisch gaan rijden? Lees welke regels gelden voor het gebruik van elektrische oplaadpalen in Den Haag.

Parkeren bij de oplaadpaal

U kunt uw auto opladen bij een oplaadpaal. Dit wordt getoetst door te controleren of de laadkabel de auto en de oplaadpaal verbindt. Het is niet de bedoeling dat gebruikers er langer dan noodzakelijk geparkeerd staan.

Een niet-ladende auto mag u niet parkeren bij een oplaadpaal. Dit geldt zowel voor een gewone (niet-elektrische) auto, als voor een elektrische auto die niet met de stekker met de laadpaal is verbonden. U kunt dan een boete voor foutparkeren krijgen. En uw auto kan worden weggesleept. Dit geldt niet buiten de venstertijden die op een verkeersbord bij de oplaadplek staan aangegeven. Een fout geparkeerde auto kunt u melden op de pagina Begin link: Niet-opladende auto op oplaadplek melden, einde link. .

Betaald parkeren

Staat de laadpaal in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan moet u ook betalen voor het parkeren. Kijk of u in aanmerking komt voor een Begin link: parkeervergunning, einde link. . Let op: het gebruik van een laadpaal geeft geen recht op een parkeervergunning.

Maximale parkeerduur

Als er in een gebied een maximale parkeerduur geldt, dan geldt deze ook voor opladende auto’s.

Bord bij de oplaadpaal

Als er bij de oplaadpaal een verkeersbord staat met de tekst: ‘10.00 – 22.00 h’, dan geeft dit een venstertijd aan. Dit betekent dat de laadplek tussen 10.00 uur in de morgen en 22.00 uur in de avond exclusief voor opladende auto’s is. Buiten deze tijden mag op deze plek ook geparkeerd worden met een niet-elektrische auto.

Zo probeert de gemeente ervoor te zorgen dat er ’s nachts in gebieden met een hoge parkeerdruk zoveel mogelijk parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Kabel

De gemeente Den Haag is altijd verantwoordelijk voor de veiligheid in de openbare ruimte. Wilt u uw auto voor de deur opladen? U mag hiervoor vanaf uw huis- of bedrijfsaansluiting geen kabel via de weg of stoep trekken. Dit mag ook niet als u bijvoorbeeld een kabelmat of kabelgoot gebruikt

Uitvoeringsplan openbare laadinfrastructuur

Bekijk ook het Begin externe link: Uitvoeringsplan openbare laadinfrastructuur voor elektrische personenauto’s 2021-2024 (RIS311235)(Externe link), einde externe link..

Zie ook

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070