Noordwal en Hemsterhuisbrug: vervangen kademuur en opknappen brug

De gemeente vervangt de kademuur van de Noordwal. Ook knapt de gemeente de Hemsterhuisbrug op: deze brug wordt weer draaibaar. Het werk begint in april 2022 en duurt tot de zomer van 2023

Kademuren Noordwal
Kademuren Noordwal

Werkzaamheden

Het werk bestaat uit:

 • vervangen van kademuur tussen Hemsterhuisbrug en Bibliotheekbrug
 • opknappen van Hemsterhuisbrug
 • weer draaibaar maken van Hemsterhuisbrug
 • bouwen van brugwachtershuisje
 • bouwen van aanlegplaats voor recreatie- en rondvaartboten
 • opnieuw inrichten van de kade met bomen en bankjes

Planning

Aannemersbedrijf Dura Vermeer voert het werk uit. Dat gebeurt in 2 delen.

 • Eerst werkt de aannemer aan de fundering van de brug op de Noordwal. Ook zijn er werkzaamheden aan de kademuur van de Hemsterhuisbrug tot aan de helft van de Noordwal.
 • Daarna is het stuk kade op de andere helft van de Noordwal tot aan de Bibliotheekbrug aan de beurt. De aannemer werkt dan ook op de Veenkade aan de fundering van de brug.
Het werk aan de Noordwal en de Hemsterhuisbrug gebeurt in 2 delen
Het werk aan de Noordwal en de Hemsterhuisbrug gebeurt in 2 delen

Het werk start begin april 2022 en duurt naar verwachting tot en met juli 2023. In de 1e week van april 2022 wordt de brug klaar gemaakt voor vertrek. Op vrijdag 8 april 2022 tilt een grote kraan de brug van zijn plek en voert deze af. Daarna richt de aannemer het werkterrein verder in. Eind april 2022 begint het plaatsen van de 1e damwanden.

Het 1e deel van de kademuur is begin november 2022 klaar. In april 2023 moet de hele kademuur klaar zijn. Daarna plaatst de aannemer de brug terug. Dan volgt het werk aan de straat, het planten van bomen en het opruimen van het werkterrein.

Bomen

De bomen op de Noordwal waren niet gezond. Meer dan de helft van de bomen had de Begin link: Kastanjebloedingsziekte, einde link. . De bomen verplanten en later terugplaatsen was daarom niet mogelijk. De bomen zijn al weg. Als de werkzaamheden klaar zijn, plant de gemeente 17 nieuwe lindebomen.

Haal uw bootje op tijd weg

Recreatieboten kunnen tijdens het werk niet langs de Veenkade blijven liggen. Daarom is er tijdelijk een afmeerverbod. Bent u eigenaar van een recreatieboot? Verplaats uw bootje dan op tijd naar 1 van de andere kades. De gemeente haalt alle bootjes weg die niet op tijd weg zijn. De eigenaren moeten de kosten hiervan betalen.

Bereikbaarheid en parkeren

Tijdens het werk zijn de stoep en het fietspad langs het water afgesloten. De omleiding voor fietsers is over de Veenkade. De stoep langs de woningen kunt u blijven gebruiken.

De Noordwal blijft voor een groot deel open voor autoverkeer. Bij hijswerkzaamheden en bij laden en lossen zet een verkeersregelaar het verkeer kort stil. Als er een langere afsluiting nodig is, komen er omleidingsroutes.

Soms zijn parkeerplaatsen tijdelijk niet te gebruiken. Er komen dan borden te staan. Invalidenparkeerplekken worden mogelijk verplaatst. De vergunninghouders van een invalideparkeerplaats krijgen hierover bericht.

Blijf op de hoogte

QR-code Dura Vermeer BouwApp
QR-code Dura Vermeer BouwApp

Buurtbewoners krijgen een brief over de werkzaamheden en omleidingen. Ook gebruikt de aannemer de ‘Dura Vermeer BouwApp’. Via deze app weet u meteen over de werkzaamheden en andere ontwikkelingen. U kunt informatie terugzoeken en makkelijk contact opnemen bij vragen of opmerkingen.

Zo kunt u de Dura Vermeer BouwApp op uw mobiele telefoon of tablet downloaden:

 • scan de QR-code of ga naar de appstore om de app gratis te downloaden
 • zoek in de app naar ‘Noordwal Den Haag’
 • open het project en klik op ‘volgen’
 • selecteer de doelgroep

Contact

Maak kennis met Jeroen en Melissa in de video.

Zie ook

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070