Lesprogramma’s verkeersveiligheid voor kinderen

Kinderen moeten veilig naar school kunnen fietsen. De gemeente heeft daarom gratis lessen, projecten en lesmateriaal voor basisscholen.

Veilig Leren Fietsen

Haagse basisscholen kunnen meedoen aan Veilig Leren Fietsen. Kinderen krijgen verkeersles om beter te leren fietsen. Op het schoolplein kunnen scholen een verkeersparcours laten maken met verkeersborden. Op dit verkeersparcours kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende situaties in het verkeer. Zo zijn ze klaar voor op het ‘echte’ verkeer buiten het schoolplein.

De lessen zijn voor kinderen van de groepen 1 tot en met 8 van de basisschool. De fietslessen zijn een goede voorbereiding op het fietsexamen in groep 7.

Ouder-kindlessen

Ouders die zelf niet (goed) kunnen fietsen, kunnen niet samen met hun kinderen veilig de weg op. Daarom kunnen ouders en kinderen samen fietsles krijgen.

Per jaar kunnen 30 scholen meedoen aan Veilig Leren Fietsen. Kijk voor meer informatie op Begin externe link: www.veiliglerenfietsen.nl(Externe link), einde externe link..

Fietsexamen

Scholen kunnen leerlingen uit groep 7 inschrijven voor een fietsexamen. Tijdens het praktisch fietsexamen moet de leerling de verkeerskennis goed toepassen en veilig fietsen. De kinderen fietsen een route door de wijk van hun school of in het Zuiderpark.

Kijk voor meer informatie op Begin externe link: www.fietsexamen.com(Externe link), einde externe link..

Dode hoek les

Automobilisten kunnen in hun spiegels of met hun ogen niet alles zien. Vooral bij vrachtwagens is deze ‘dode hoek’ gevaarlijk. In de klas kijken leerlingen eerst naar een film over de gevaren van de dode hoek. Daarna kunnen de kinderen in een echte vrachtwagen zien wat de dode hoek is. De lessen en het laten komen van de vrachtwagen zijn gratis.

Kijk voor meer informatie op de Begin externe link: site van Veilig Verkeer Nederland(Externe link), einde externe link..

Verkeersbrigadiers

Verkeersbrigadiers helpen kinderen bij het oversteken op een oversteekplaats. De brigadiers zijn vrijwilligers die zich bij school hebben opgeven. Leerlingen van groep 7 en 8 kunnen helpen. De politie Haaglanden leidt de ouders op tot brigadier.

SCHOOL op SEEF

Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland organiseert met SCHOOL op SEEF verschillende activiteiten voor basisscholen:

De Verkeersleerkracht

De verkeersleerkracht helpt scholen met verkeersles. De verkeersleerkracht:

  • geeft praktijklessen (oversteken, fietsen)
  • organiseert samenwerking met ouders en stelt met de school een verkeerseducatieplan op. In het plan staat hoe de school zelf (of met hulp van ouders) de praktische verkeerslessen kan overnemen. En wat de school nog meer aan verkeersveiligheid kan doen.

Verkeerskalender

Voor groepen in de onderbouw kunnen basisscholen de verkeerskalender downloaden op de website van SCHOOL op SEEF. De kalender heeft iedere maand een ander verkeersthema. Met vertelplaten, liedjes en opdrachten kan de leraar verkeer via het digibord met de kinderen bespreken.

Kijk voor meer informatie op Begin externe link: www.schoolopseef.nl(Externe link), einde externe link..

Schoolbrengweek

De Schoolbrengweek (ieder jaar in september) moedigt ouders en kinderen aan om lopend en fietsend naar school te gaan. Ouders helpen de omgeving van de school rustiger en veiliger te maken. Ook leren kinderen zo hoe ze veilig aan het verkeer kunnen meedoen. En het is een goede manier om wat extra te bewegen.

Kijk voor meer informatie op: Begin externe link: www.schoolopseef.nl/schoolbrengweek(Externe link), einde externe link..

Vragen

Mail naar Begin link: verkeerseducatie@denhaag.nl, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070