De Binckhorst bereikbaar

Tot 2040 komen er in de Haagse gebieden Central Innovation District (CID) en Binckhorst zo’n 25.000 woningen en 30.000 banen bij. Om het een prettige stadswijk te maken om te wonen en werken, moet er beter openbaar vervoer komen en meer ruimte voor fietsers en voetgangers.

De gemeente betaalt de kosten hiervan samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), gemeente Leidschendam-Voorburg, Provincie Zuid-Holland en de Rijksoverheid.

Werken aan mobiliteit

In de Binckhorst krijgen fietsers, voetgangers en openbaar vervoer (ov) de ruimte. Bestaande viaducten worden aangepast zodat straks het ov hier goed onderdoor kan rijden. . Er komen meer regionale fietsroutes (Velostrada Delft-Leiden en het Trekfietstracé tussen Den Haag, Voorburg en Pijnacker). Er komt onder andere een Begin externe link: onderdoorgang van de Trekvlietbrug(Externe link), einde externe link. bij de Mercuriusweg voor fiets- en voetgangers. Er komen meer fietsenstallingen bij de stations en bij (toekomstige) ov-haltes. Zo wordt het makkelijker om meer te fietsen en minder met de auto te reizen.

In de Binckhorst wonen en werken straks veel meer mensen. Daarom moet er slim en efficient met de beschikbare openbare ruimte worden omgegaan. Een aantrekkelijke omgeving, waar niet te veel ruimte wordt ingenomen door parkeerplaatsen. Wie bouwt in de Binckhorst moet daarom de parkeerplaatsen zo veel mogelijk in het gebouw aanleggen en ook nadenken over parkeren voor bezoekers. Lees meer over parkeren in de Binckhorst in de Begin externe link: nota Parkeernormen CID en Binckhorst Den Haag 2020(Externe link), einde externe link. .

De gemeente onderzoekt of er centrale plekken in de wijk kunnen komen (hubs) waar mensen een deelauto kunnen gebruiken. Maar ook bijvoorbeeld pakketjes kunnen afhalen.

Onderzoek naar ov-verbinding

Als er meer mensen in de stad komen wonen en werken, is het belangrijk het openbaar vervoer te verbeteren. Hoe kan het ov in en naar CID-Binckhorst in de toekomst zo goed mogelijk werken en wat kost dat? Dat onderzoeken de samenwerkende partijen in de ‘Verkenning CID-Binckhorst’. In deze verkenning gaat het over het traject tussen station Den Haag Centraal, de Binckhorst en Station Voorburg (via onder andere de Binckhorstlaan) en een aansluiting richting Delft. Het gaat om hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) waarmee mensen snel en comfortabel op hun bestemming komen.

In 2021 besluiten de samenwerkende overheden welke mogelijkheid van vervoer de voorkeur heeft en verder wordt uitgewerkt.

Lees meer informatie over verkeer en vervoer in de Binckhorst op Begin externe link: www.binckhorstbereikbaar.nl(Externe link), einde externe link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070