Een horecabedrijf beginnen

Heeft u een pand gezien waarin u graag een horecabedrijf wilt beginnen? Of wilt u een bestaand horecabedrijf overnemen en wijzigen, bijvoorbeeld van snackbar naar restaurant? Met een beginselaanvraag horeca weet u of dat mag in dat pand.

Met een beginselaanvraag horeca krijgt u duidelijkheid of u in een pand een horecabedrijf mag beginnen. Niet elk pand mag gebruikt worden voor bijvoorbeeld een restaurant, café, cafetaria, lunchroom, koffiehuis, broodjeszaak of discotheek. De Toetsingscommissie Horecabestemmingen gaat als volgt te werk.

 1. De commissie zoekt voor u uit of er in een pand een horecazaak mag komen of dat de wijziging die u wilt uitvoeren is toegestaan.
 2. De commissie toetst uw aanvraag aan het Begin link: Algemene plaatselijke verordening (APV), einde link. en de Alcoholwet kan voldoen.
 3. Staat het bestemmingsplan geen horeca toe? Dan kijkt de commissie ook of een eventuele ontheffing op het bestemmingsplan verleend kan worden.
 4. U ontvangt een beginseluitspraak van de commissie. Hierin staat of de commissie een positief of negatief advies geeft op uw verzoek.

Via de onderstaande groene knop kiest u of u het aanvraagformulier met of zonder DigiD wilt invullen. Heeft u nog geen DigiD? Dan kunt u deze aanvragen via Begin externe link: www.DigiD.nl(Externe link), einde externe link.
Kiest u niet voor DigiD? Vul dan het formulier in, print het en stuur het naar:

Dienst Publiekszaken
Stadsdelen en Wijken, afdeling Intakevergunningen, SP C05.05
Postbus 12620
2500 DL Den Haag.

Het is ook mogelijk om uw formulier in te leveren bij de Horecabalie in het atrium van het stadhuis, Spui 70 Den Haag. U kunt de balie bezoeken op maandag tot en met vrijdag, van 9.00 – 16.00 uur.

Een beginselaanvraag kost in 2023: € 197,50. Voor het ongewijzigd overnemen van een horecabedrijf is de beginselaanvraag gratis. De Toetsingscommissie Horecabestemmingen stelt vast of er sprake is van een overname.

De behandeling van uw verzoek duurt 2 tot 4 weken. De gemeente bespreekt de beginselaanvragen elke 2 weken in de Toetsingscommissie Horecabestemmingen.

Wilt u meer informatie over regels, vergunningen en procedures om een bedrijf te starten? Neem dan contact op met het Begin externe link: Ondernemersportaal(Externe link), einde externe link. , of ga naar de Horecabalie in het Stadhuis.

   Is dit niet wat u zocht? Vul dan de Begin link: Horecawijzer, einde link. in en zie direct wat u nodig heeft.

   Contact

   Hoe kunnen we helpen?

   Chat

   Telefoon

   14070