Digitaal Den Haag

Nieuwe digitale uitvindingen en slim gebruik van informatie helpen Den Haag mooier en leefbaarder te maken. De gemeente gebruikt (digitale) vernieuwingen steeds vaker om problemen in de stad op te lossen. Op deze pagina staan projecten waarbij de gemeente digitale uitvindingen gebruikt of gaat gebruiken.

Om digitale vernieuwingen goed te kunnen gebruiken, moet de basis in orde zijn. Nodig is goede en snelle toegang tot internet, in woningen en bedrijven en op openbare plekken in de stad. Belangrijk is ook dat alle mensen kunnen meedoen en met digitale vernieuwingen kunnen omgaan.

De gemeente moet inwoners en ondernemers ook beschermen tegen computercriminelen. Denk aan hackers en oplichters op het internet. En zij moet verstandig omgaan met persoonsgegevens en andere informatie van inwoners en ondernemers. Niemand mag nadeel hebben van nieuwe techniek.

Digitale vernieuwingen

De basis voor digitale vernieuwingen in Den Haag bestaat onder andere uit:

Den Haag als ‘slimme stad’

Het programma Smart City Den Haag (slimme stad Den Haag) helpt de stad bij (digitale) vernieuwing. Experts die werken in het programma bekijken hoe nieuwe techniek daarbij kan helpen. Bijvoorbeeld bij het verbeteren van de bereikbaarheid, veiligheid, duurzaamheid of economie in de stad. Als de gemeente gebieden opnieuw ontwikkelt, wordt al aan het begin welke techniek nodig is.

Het programma Smart City Den Haag werkt mee aan:

In het programma Startup in Residence vraagt de gemeente ieder jaar aan jonge ondernemers om slimme oplossingen te bedenken om duurzaam te reizen naar de Binckhorst. In 2023 vond de gemeente het idee van het bedrijf Tiler uit Delft het best. Tiler kwam met een speciale stoeptegel waarop e-bikes draadloos kunnen opladen. De gemeente test dit systeem in de 1e helft van 2023. De oplossing is duurzaam en kan snel worden ingevoerd. Lees meer op de Begin externe link: website van Intergov(Externe link), einde externe link..

Datagedreven werken voor de stad

De gemeente gebruikt gegevens (data) om de beste oplossing te vinden voor problemen in de stad. Sommige gegevens mag alleen de gemeente gebruiken. Andere gegevens zijn ‘open’: voor iedereen. Open data mag iedereen gebruiken en combineren, bijvoorbeeld voor slimme kaarten over bomen en ander groen.

De gemeente gebruikt gegevens om beter te begrijpen wat er in de stad gebeurt en om inwoners nog beter te kunnen helpen. Dat heet datagedreven werken. Als de gemeente deze gegevens gebruikt, houdt zij zich aan de regels en de wet. En beschermt ze de privacy van inwoners. Soms gebruikt de gemeente persoonsgegevens. Maar alleen als dat nodig is en niet anders kan. De gemeente gebruikt deze gegevens verstandig. Zodat zij geen verkeerde beslissingen neemt, mensen uitsluit of discrimineert.

In verschillende registers houdt de gemeente bij welke gegevens worden bijgehouden en op welke manier ze worden verzameld.

Voorbeelden en bronnen van datagedreven werken en registers zijn:

Het beleid van de gemeente voor datagedreven werken staat in de Begin externe link: Datastrategie (RIS305091)(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070