Vingerafdrukken in uw reisdocument

Vraagt u een nieuw reisdocument aan? De baliemedewerker neemt dan een aantal vingerafdrukken af met een elektronische vingerafdruklezer. Dit is een soort kastje met een scanner.

De afdrukken worden tijdelijk digitaal opgeslagen in de reisdocumentenadministratie. Zodra u uw nieuwe reisdocument in krijgt worden de tijdelijk opgeslagen vingerafdrukken automatisch verwijderd uit de reisdocumentadministratie. 2 vingerafdrukken worden ook opgeslagen in de chip van het reisdocument.

Als u tijdelijk geen vingerafdruk kunt afgeven

Als de baliemedewerker van 1 of meer van uw vingers geen vingerafdrukken kan opnemen, bijvoorbeeld omdat ze in het verband zitten, dan neemt hij vingerafdrukken op van vingers waar van dat wel mogelijk is.

Als u tijdelijk helemaal geen vingerafdrukken af kunt geven, dan kunt u geen reisdocument krijgen dat 5 jaar geldig is. U kunt dan kiezen:

  • Óf u komt op een later moment terug als u wel vingerafdrukken kunt plaatsen.
  • Óf u krijgt een reisdocument dat maximaal 12 maanden geldig is.

Uitzonderingen

Er 2 uitzonderingen op deze regels:

  • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te geven.
  • Als het fysiek onmogelijk is vingerafdrukken op te nemen, hoeft u geen vingerafdrukken te geven. Dit is bijvoorbeeld zo als u vingers mist of als uw vingers blijvend beschadigd zijn.

Meer informatie

Lees meer over het afnemen van vingerafdrukken op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070