Paspoort, rijbewijs of identiteitskaart gestolen of kwijt

Bent u uw Nederlandse paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs kwijt? Of is het gestolen? Dan moet u dit melden bij de gemeente waar u woont. U kunt direct een nieuw document aanvragen.

Bent u uw rijbewijs kwijt? Begin externe link: Meld de vermissing bij de RDW(Externe link), einde externe link. voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Na aangifte van vermissing bij de RDW is een teruggevonden rijbewijs niet meer geldig.

  • U gaat zelf naar Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg en vult daar een formulier in: de verklaring van vermissing.
  • De gemeente controleert vervolgens uw identiteit. Fraude wordt streng aangepakt. Er volgt een onderzoek als u vaker in korte tijd uw reisdocument kwijtraakt. Een nieuw paspoort kan dan bijvoorbeeld worden geweigerd. Zie voor meer informatie: Wanneer wordt mijn paspoort ongeldig? op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link..
  • De gemeente maakt het vermiste document ongeldig. En zal het als vermist melden in verschillende systemen.
  • Vindt u het document later terug? Dan blijft het ongeldig. U moet het teruggevonden document wel inleveren. De gemeente zal het vernietigen.

Wilt u meteen een nieuw paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart aanvragen? Dan gelden dezelfde voorwaarden als bij het Begin link: aanvragen van een paspoort of identiteitskaart, einde link. .

Wanneer u een nieuw rijbewijs aanvraagt, gelden dezelfde voorwaarden als bij een Begin link: rijbewijs verlengen, einde link. .

Wanneer u een vervangend rijbewijs aanvraagt hoeft u niet opnieuw medisch gekeurd te worden. De categorieën en de einddatum van een vervangend rijbewijs zijn dezelfde als van uw vermiste rijbewijs.

Maak een afspraak bij de gemeente. En kies of u meteen een nieuw document aan wilt vragen.

Wilt u alleen de vermissing melden? Neem dan een geldig legitimatiebewijs mee (als u dat heeft).

Wilt u een afspraak maken en een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen? Neem dan de volgende zaken mee naar de afspraak:

Jonger dan 18 jaar

Is het paspoort of de identiteitskaart voor een kind of jongere tot 18 jaar? Dan moet het kind zelf mee naar het aanvragen en afhalen. Zij mogen ook zelf een aanvraag doen. Voor de aanvraag van een identiteitskaart tot 12 jaar en voor een paspoort tot 18 jaar is nodig:

Wilt u een afspraak maken en een nieuw of vervangend rijbewijs aanvragen? Neem dan de volgende zaken mee naar de afspraak:

Wilt u een nieuw rijbewijs aanvragen in plaats van een vervangend rijbewijs? In sommige gevallen moet u eerst een gezondheidsverklaring aanvragen bij het Begin externe link: Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen(Externe link), einde externe link. (CBR). Dat moet als:

  • u 75 jaar of ouder bent
  • u om medische redenen een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur heeft
  • u een rijbewijs in de categorie C en/of D wilt verlengen.

Het melden van de vermissing is gratis. U betaalt voor een nieuw document. Bij een vervangend rijbewijs zijn de kosten dezelfde als voor een nieuw rijbewijs. Bekijk de kosten op:

Het duurt minimaal 5 werkdagen voordat uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs klaar is. In sommige gevallen kunt u ook een spoedaanvraag indienen. De kosten zijn dan hoger.

Hoelang geldig

  • Uw nieuwe paspoort of identiteitskaart heeft een nieuw documentnummer. En het krijgt een nieuwe einddatum.
  • Een vervangend rijbewijs heeft een nieuw documentnummer. Het krijgt dezelfde categorieën en einddatum als het vermiste rijbewijs.

Nederlands document kwijt in het buitenland

Gaat het om een paspoort of identiteitskaart? Kijk voor meer informatie op Begin externe link: nederlandwereldwijd.nl(Externe link), einde externe link..

Gaat het om een rijbewijs? Kijk voor meer informatie op Begin externe link: Rijksoverheid.nl(Externe link), einde externe link..

Wilt u in Nederland een nieuw document aanvragen? Dan kunt u een afspraak maken.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070