Geldig identiteitsbewijs

Wat een geldig identiteitsbewijs (‘legitimatiebewijs’) is, verschilt per situatie.

Een geldig Nederlands paspoort, geldige Nederlandse identiteitskaart en geldig vreemdelingendocument kunt u gebruiken als identiteitsbewijs als u te maken heeft met de gemeente.

  • Heeft u de nationaliteit van een land van de Europese Unie (EU), Noorwegen, Liechtenstein of IJsland en woont u permanent in Nederland? Dan kunt u zich identificeren met uw geldige buitenlandse paspoort of een ander geldig buitenlands reisdocument.
  • Heeft u de nationaliteit van een land buiten de EU of Noorwegen, Liechtenstein of IJsland en woont u permanent in Nederland? Dan kunt u zich identificeren met uw geldige buitenlandse paspoort, een ander geldig buitenlands reisdocument of een geldig Nederlands vreemdelingendocument (verblijfsdocument).
  • Woont u niet permanent in Nederland? Dan kunt u zich identificeren met uw geldige buitenlandse paspoort of een ander geldig buitenlands reisdocument.
Met uw rijbewijs kunt u zich niet altijd identificeren bij de gemeente, omdat daarop niets staat over uw nationaliteit en uw verblijfsstatus. Op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link. leest u bij welke organisaties en in welke situaties het niet mogelijk is om uw rijbewijs te gebruiken als identificatiebewijs.

Identificatieplicht in de zorg

Om voor medische zorg in aanmerking te komen, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij de tandarts. De legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar.

Meer informatie

Meer informatie over welk identiteitsbewijs u in welke situatie kunt gebruiken, vindt u op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070