Buitencentrum Wilhelminaoord en School in Bos: natuurwerkweken voor het basisonderwijs

School in Bos organiseert natuurwerkweken voor de hoogste groepen van de Haagse basisscholen. De werkweken zijn in het Buitencentrum Wilhelminaoord, een stukje Den Haag in de provincie Drenthe. Het Buitencentrum is een verblijf voor groepen met lesgebouwen, bos, natuur en sportvelden. Het centrum wordt het hele jaar door gebruikt door Haagse scholen.

Veldbiologie
Veldbiologie

Een week School in Bos

School in Bos betekent een week bezig zijn in en met natuur: anders leren kijken en vooral veel zelf ontdekken en ervaren. De leerlingen gaan op speurtocht in de natuur, ze leren over dieren en hun sporen, over het bos en de bosbewoners, over water en waterleven.

Op de fiets verkennen ze het Drentse landschap en maken ze kennis met de mensen en dieren die er wonen. Ze kunnen zich verbazen over de uitgestrekte weilanden en akkers, de bossen, heidevelden en stuifzanden en bijvoorbeeld over het feit dat er in de hele provincie Drenthe minder mensen wonen dan in de stad Den Haag. Ze leveren zelf ook een actieve bijdrage aan het beheer van natuurterreinen.

De week gaat over natuur en mensen en dat laat het dorp met nagebouwde huizen uit de prehistorie heel mooi zien. Een dag ‘wonen’ de leerlingen in de prehistorie en maken ze van alles met materialen uit de natuur. Ze maken kennis met de kleding in de prehistorie, ze leren vuur maken en brons gieten, vuursteen bewerken en een mand vlechten. Ze koken er zelfs hun eigen prehistorische maaltijd!

In de kring wordt de prehistorie besproken
In de kring wordt de prehistorie besproken

Duurzaamheid

In de prehistorie was er nauwelijks afval. Alles dat werd gebruikt kwam toen uit de natuur. School in Bos probeert ook te laten zien hoe mensen in de 21e eeuw op een verantwoorde manier met hulpbronnen om kunnen gaan. Zo telt het dak van het Mammoethuis 150 zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit en toont een moderne display de leerlingen hoe dat werkt.

Naast het programma dat School in Bos organiseert is er natuurlijk ruimte voor sport, spel, avondspellen en de bonte avond. Elke school vult dit op zijn eigen manier in.

De kinderen leren hoe mensen in de prehistorie leefden

Meer informatie

School in Bos is onderdeel van de dienst Stadsbeheer van de gemeente, afdeling Archeologie en Natuur- en Milieueducatie.

Adres- en contactgegevens

Buitencentrum Wilhelminaoord
Koningin Wilhelminalaan 24
8384 GH Wilhelminaoord
Begin link: schoolinbos@denhaag.nl, einde link.

Actuele informatie vindt u op Begin externe link: www.schoolinbos.nl(Externe link), einde externe link..

Voorbereidende les

Het Museon verzorgt een voorbereidende les voor de werkweek. In deze les komen de leerlingen meer te weten over de prehistorie, ijstijden en verschillende landschappen in Nederland.

Kijk voor meer informatie op Begin externe link: museon.nl(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070