Upcycle Your Waste: nieuwe materialen maken van Haags bedrijfsafval

Met het programma Upcycle Your Waste helpt Den Haag bedrijven om slimmer om te gaan met hun afval. Door bedrijfsafval om te vormen tot nieuwe materialen, kunnen andere Haagse bedrijven er weer nieuwe spullen van maken.

Den Haag doet mee aan het Europese programma Upcycle your Waste. Dit programma helpt bedrijven slimmer om te gaan met afval.

De EU steunt het project Upcycle Your Waste via het Interreg 2 Zeeën-programma.
De EU steunt het project Upcycle Your Waste via het Interreg 2 Zeeën-programma.

Er zijn in Den Haag nog niet veel bedrijven die hun afval recyclen of hergebruiken. Vooral kleine en middelgrote bedrijven hebben moeite om dit zelf te organiseren. Den Haag is daarom op bedrijventerrein ZKD met een proef begonnen die bedrijven hiermee op weg helpt. Deelnemende bedrijven zien dan wat er mogelijk is met hun afval. Hoe zij dit slim kunnen laten verwerken en hergebruiken. Dit bespaart kosten én is goed voor het milieu.

Webinar 1 juni 2021

De bedrijven op ZKD die meedoen aan de proef hebben een afvalscan laten doen. Studenten van de TU Delft bekeken het afval en zetten de resultaten op een rij. Tijdens een webinar op 1 juni 2021 presenteerde Upcycle Your Waste wat dit heeft opgeleverd. Wat wordt er allemaal weggegooid wat nog waarde heeft? Bekijk de webinar hier terug:

Upcyclen

Upcyclen betekent van een oud, onbruikbaar product een nieuw product maken. Waardoor het dezelfde of meer waarde heeft dan daarvoor. Bijvoorbeeld door van versleten autobanden tassen te maken. Of van gerecycled plastic meubels te maken. Upcyclen geeft afval of restmateriaal een nieuw leven.

Upcycle your Waste Academy

Het project stuurt niet alleen op het scannen van afval. Of ondernemers begrip geven in hun verschillende soorten afval. Ook het ontwikkelen en delen van kennis staat centraal. Om dit mogelijk te maken is de Upcycle Your Waste Academy gestart. Hier kunnen ondernemers en anderen die met circulaire economie te maken krijgen lesblokken volgen. Hier leren de mensen meer over circulaire bedrijfsvoering.

De Academy is voor iedereen en heeft verschillende niveaus. Van de basis in circulaire economie tot meer praktische tips voor gebruik in eigen bedrijf. De lesblokken zijn te volgen in het Nederlands, Frans en Engels. Als bewijs dat een lesblok succesvol klaar is ontvangt de deelnemer een certificaat (schriftelijk bewijs).

Kijk voor meer informatie en het volgen van lesblokken op Begin externe link: de website van Upcycle Your Waste Academy(externe link)(Externe link), einde externe link..

Europese samenwerking

Verschillende Europese Begin externe link: steden en organisaties(Externe link), einde externe link. werken mee aan Upcycle Your Waste. Het project duurt tot 2023. De EU steunt het project Upcycle Your Waste via het Begin externe link: Interreg 2 Zeeën-programma(Externe link), einde externe link.. Den Haag krijgt van de EU bijna € 650.000 voor het project.

Naast Upcycle Your Waste doet Den Haag mee met 3 andere Europese projecten:

Meer informatie

Heeft u interesse? Neem dan contact op via e-mail: Begin link: upcycleyourwaste@denhaag.nl, einde link. of kijk op Begin externe link: de website van Upcycle Your Waste(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070