Schone bevoorrading van winkels en horeca

De gemeente heeft al veel gedaan om ervoor te zorgen dat winkels en horeca hun voorraden op een schonere manier krijgen. Zo is er een milieuzone waar de meest vervuilende vrachtwagens niet in mogen. Het wordt nog beter als leveranciers straks alleen met hun schoonste vrachtwagen of bestelbus spullen komen brengen.

Daarvoor heeft de gemeente de landelijke Begin externe link: Green Deal Stedelijke Distributie Zero Emissie(Externe link), einde externe link. ondertekend. Ook heeft de gemeente met 8 belangenorganisaties van Haagse ondernemers in de binnenstad het convenant Begin externe link: Stedelijke Distributie Den Haag (RIS299301)(Externe link), einde externe link. gesloten. Daarin spreken zij af dat zij in 2025 alleen nog spullen leveren aan winkels, horeca, kantoren en bewoners in de binnenstad met voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten (zero emissie).

Vrachtfiets met brandstofcel

Steeds meer aankopen worden via internet besteld en moeten bezorgd worden. Meer kleinere zendingen naar de klant/gebruiker verdringen de gebruikelijke bezorging van de leverancier naar de winkels.

Elektrische transportfietsen zijn een goed alternatief voor ‘the last mile-bezorging’. Maar zelfs moderne accu’s leveren niet voldoende energie, zeker niet bij lage temperaturen. Daar brengt de brandstofceltechnologie verandering in.

De brandstofceltechnologie van het Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt (DLR, Duits Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart) levert veel meer energie, ook bij lage temperaturen. De levensduur van de brandstofcel is bovendien 2 keer zo lang als die van een accu. Daarom wordt er nu een vrachtfiets ontwikkeld met een brandstofcel.

De EU steunt het project Upcycle Your Waste via het Interreg 2 Zeeën-programma.

Het geld daarvoor komt van het Europese Programma Begin externe link: ‘Interreg’(Externe link), einde externe link. (Engelstalige website). De verwachting is dat deze vrachtfiets eind 2020 klaar is. In Den Haag en Groningen wordt deze fiets als eerste ingezet.

Voorbeelden

Op Begin externe link: www.platform-stedelijkedistributie-denhaag.nl(Externe link), einde externe link. staan voorbeelden van bedrijven die zich nu al voorbereiden op het verspreiden van goederen met zero emissie. Andere ondernemers kunnen deze website gebruiken voor informatie en inspiratie.

Centraal punt

Om schone bevoorrading van de binnenstad gemakkelijker te maken werken de Rijksoverheid en de gemeente aan een ‘logistieke hub’. Dat is een centraal punt waar goederen worden verzameld en vandaaruit geleverd aan bedrijven in de binnenstad. Dit laatste stuk gebeurt dan met vervoermiddelen die geen schadelijke stoffen uitstoten. Lees meer over deze hub op Begin externe link: www.ubrijk.nl(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070