Digitaal indienen en ondersteunen van een burgerinitiatief

Via het Haagse loket op de website petities.nl kunt u Haagse burgerinitiatieven digitaal indienen en ondersteunen. Hieronder leest u hoe het indienen en ondersteunen van een burgerinitiatief via denhaag.petities.nl werkt.

Hoe werkt het digitaal indienen van een burgerinitiatief in Den Haag?

 • U gaat naar Begin externe link: denhaag.petities.nl(Externe link), einde externe link.. Dan komt u meteen bij het loket van de gemeente Den Haag terecht.
 • Nadat u op ‘Start een petitie’ klikt, wordt u gevraagd een paar gegevens in te vullen over uw burgerinitiatief. Naar het door u ingevulde e-mailadres wordt een startbevestiging gestuurd die toegang geeft tot het beheerscherm om het burgerinitiatief aan te vullen of te veranderen.
 • Als u tevreden bent over wat u heeft ingevuld als tekst vragen wij u om het Aanvraagformulier Burgerinitiatief ingevuld naar Begin link: burgerinitiatief@denhaag.nl, einde link. te sturen. Dit formulier wordt als u op petities.nl een burgerinitiatief openzet voor ondertekening naar uw e-mail gestuurd. De gegevens die u invult op de website van petities.nl komen voor een groot deel overeen met de informatie op het formulier, op het formulier wordt alleen nog wat extra informatie gevraagd die nodig is voor het indienen van een initiatief. U dient alle velden in te vullen op het formulier en op de website. De gegevens op de website zijn nodig voor de digitale ondertekening. Zo weten ondersteuners precies welk initiatief ze ondersteunen.
 • Als u klaar bent met het omschrijven van uw burgerinitiatief kunt u deze klaarmaken voor ondertekening. Dit kunt u aanvragen via het beheerscherm onder ‘Voortgang’. Dit kan enkele dagen duren. U kunt ook een e-mail sturen aan Begin link: webmaster@petities.nl, einde link. , minimaal een week voordat u uw petitie wilt klaarmaken om te ondertekenen.
 • U kunt als indiener nieuwsberichten plaatsen, websitelinks plaatsen of e-mails sturen naar ondertekenaars over de voortgang.
 • Als de datum voor het inleveren van de petitie is bereikt (maximaal 3 maanden mogelijk via website, als u dit niet zelf verlengt) dan verandert u de status van het burgerinitiatief in ‘overhandigen’. De gemeente Den Haag ontvangt dan uw burgerinitiatief en alle ondersteuningen. Vergeet niet dat het formulier van de gemeente met gegevens over het initiatief ook opgestuurd moet zijn naar Begin link: burgerinitiatief@denhaag.nl, einde link. .

Onder ‘ Begin link: Wat gebeurt er na indiening met uw burgerinitiatief, einde link. ’ vindt u meer informatie over wat er daarna gebeurt.

Spelregels denhaag.petities.nl

 • Het petitieloket van de gemeente Den Haag is bedoeld voor burgerinitiatieven, niet voor andere vormen van petities.
 • Bij het indienen via petities.nl krijgt u het Aanvraagformulier Burgerinitiatief opgestuurd naar uw e-mail. U kunt dit formulier ook vinden bij het loket en op de pagina Begin link: Voorwaarden voor een burgerinitiatief, einde link. . U kunt deze invullen en sturen naar Begin link: burgerinitiatief@denhaag.nl, einde link. .
 • Als het initiatief ondertekend kan worden, kan de tekst niet meer veranderd worden door de indiener. Bij een verzoek aan de helpdesk van petities.nl kunnen spelfouten of kleinigheden veranderd worden.
 • De indiener van het burgerinitiatief kan niet anoniem blijven.
 • Het burgerinitiatief staat standaard 3 maanden open voor ondertekening, tenzij de indiener anders wenst en dit overeengekomen is met petities.nl door contact met de webmaster van petities.nl.

Hoe werkt het digitaal ondersteunen van een Haags burgerinitiatief?

 • U gaat naar Begin externe link: denhaag.petities.nl(Externe link), einde externe link.. U komt dan gelijk in het loket van de gemeente Den Haag terecht, klikt het gewenste initiatief aan en ‘ondertekenen’.
 • Na het invullen krijgt u een bevestigings e-mail met een link. Als u die link volgt en de aanvullende gegevens invult, wordt uw ondersteuning van het initiatief bevestigd. Als u dit niet doet, heeft u het initiatief niet ondersteund.

Spelregels bij het ondersteunen

 • U woont in Den Haag en u bent minimaal 14 jaar oud.
 • U vult uw gegevens volledig in.
 • U kunt anoniem blijven op de website, alleen de gemeente en de indiener kunnen zien dat u heeft ondertekend. De gemeente neemt natuurlijk alle privacy in acht en controleert met de gegevens enkel en alleen of u daadwerkelijk in Den Haag woont en 14 jaar of ouder bent. Voldoet u niet aan deze voorwaarden dan is uw ondersteuning helaas niet geldig.
 • U kunt niet hetzelfde initiatief ondersteunen via petities.nl en via de papieren formulieren. Er is dan maar 1 ondersteuning geldig.

Ga naar het Begin externe link: Haagse loket(Externe link), einde externe link. voor het indienen van burgerinitiatieven.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070