Legalisatie van handtekening (garantverklaring) aanvragen

Soms moet een handtekening gelegaliseerd worden. De gemeente controleert dan of de handtekening op een document van u is.

U heeft bijvoorbeeld een legalisatie van uw handtekening nodig als:

Als u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, moet voor een garantstelling toestemming worden gegeven door u als garantsteller én door uw huwelijkse/geregistreerde partner. U moet dus allebei persoonlijk uw handtekening plaatsen in het bijzijn van de gemeenteambtenaar. U betaalt dan voor de legalisatie van 2 handtekeningen per garantstelling.

  • Als u legalisatie van een handtekening aanvraagt omdat u garant staat voor iemand die vanuit een visumplichtig land op bezoek wil komen in Nederland (garantstelling):
    de legalisatie is 3 maanden geldig.
  • Als u legalisatie van een handtekening aanvraagt omdat u bijvoorbeeld een erfenis wilt regelen in het buitenland of een belangrijk document naar het buitenland wilt sturen: hoelang de legalisatie geldig is, hangt af van welke instantie om de legalisatie vraagt of naar welk land u het document stuurt. U kunt dit navragen bij de instantie die om de legalisatie vraagt.

Een Begin link: geldig legitimatiebewijs, einde link. . Neem dit mee naar de afspraak.

U kunt uw handtekening in elke gemeente in Nederland laten legaliseren. Dit hoeft niet per se in de gemeente waar u woont.

  • Voor legalisatie van een handtekening moet u persoonlijk langskomen bij de balie van Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. Maak hiervoor een afspraak.
  • De ambtenaar die uw handtekening controleert, moet zien dat u de handtekening zet.
  • Bij legalisatie van een handtekening verklaart de burgemeester dat de door u geplaatste handtekening op een bepaald document door u geplaatst is.

Een legalisatie kost € 16,45 (tarief 2023).

Op Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

De legalisatie van uw handtekening gebeurt direct aan de balie op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070